UDs reiseinformasjon

Saker om Israel/Gaza-krisen

Oversikt over regjeringens håndtering av konflikten i Israel og de palestinske områdene.

Se også:

 • 2023

  • Norge oppfordrer Sikkerhetsrådet til handling i Gaza (torsdag 7. desember 2023)

   I går sendte FNs generalsekretær et brev til Sikkerhetsrådet hvor han eksplisitt viser til artikkel 99 i FN-pakten. Artikkel 99 gir generalsekretæren myndighet til å flagge for Sikkerhetsrådet situasjoner han mener truer internasjonal fred og sikkerhet.

   Les mer:

  • 24 norske har forlatt Gaza (søndag 3. desember 2023)

   – Vi har i dag fått bekreftet at 24 personer på vår liste har forlatt Gaza og befinner seg i Egypt. Dette har vi jobbet hardt for å få til. Dette er veldig gledelige nyheter. Vi er imidlertid fortsatt bekymret for de norske som ikke kom seg over grensen i dag, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

   Les mer:

  • – Sterkt beklagelig at våpenhvilen ikke videreføres (fredag 1. desember 2023)

   – Det har vært ufattelige lidelser i alt for lang tid i Gaza. Den omfattende krigføringen vi har vært vitne til har gått svært hardt utover sivilbefolkningen, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

   Les mer:

  • Felleserklæring frå dei nordiske landa og Benelux-landa om krigen i Ukraina, situasjonen i Midtausten og internasjonalt samarbeid (onsdag 29. november 2023)

   Utanriksministrane frå Noreg, Island, Belgia, Luxemburg og Nederland møttest i Brussel måndag 27. november for å diskutere krigane i Ukraina og på Gazastripa. I tillegg drøfta ministrane korleis ein best kan verne om det multilaterale samarbeidet, mellom anna i FN, Nato og i EU.

   Les mer:

  • Noreg aukar støtta til palestinarar (fredag 24. november 2023)

   Den katastrofale humanitære situasjonen i Gaza gjer at regjeringa foreslår å auke støtta til palestinarar med 470 millionar kroner. Den totale norske hjelpa til palestinarane for 2023 blir da på over 1,5 milliardar kroner.

   Les mer:

  • Ønsker midlertidig våpenhvile i Gaza velkommen (onsdag 22. november 2023)

   – Norge ønsker velkommen avtalen om en midlertidig våpenhvile og løslatelse av gisler fra Gaza. Begge deler er svært viktig, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

   Les mer:

  • Svar på spørsmål om bruk av norske våpen i Gaza (tirsdag 21. november 2023)

   Utanriksminister Espen Barth Eides svar på eit spørsmål frå Lan Marie Nguyen Berg (MDG) om regjeringa vil stramme inn kriteria for eksport av våpen for å sikre at militært materiell produsert norske bedrifter ikkje kan bli eksportert til Israel.

   Les mer:

  • Svar på spørsmål om moglegheitene for ein internasjonal fredsstyrke i Gaza (tirsdag 21. november 2023)

   Utanriksminister Espen Barth Eides svar på eit spørsmål frå Guri Melby (V) om fordelar og ulemper med ein internasjonal fredsstyrke med FN-mandat som kan ha ansvar for tryggleik i Gaza.

   Les mer:

  • Svar på spørsmål om å fordømme drap av sivile i Gaza (mandag 20. november 2023)

   Utenriksminister Espen Barth Eides svar på et spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) om utenriksministeren vil fordømme drap av sivile i Palestina.

   Les mer:

  • Svar på spørsmål om etterforsking av krigsbrotsverk i Gaza (mandag 20. november 2023)

   Utanriksminister Espen Barth Eides svar på eit spørsmål frå Une Bastholm (MDG) om Noreg vil slutte seg til oppropet frå Spania om å be Den internasjonale straffedomstolen utvide etterforskinga av krigsbrotsverk i Gaza, Israel og Vestbreidda, til å inkludere etterforsking av mogleg folkemord og brotsverk mot menneskja.

   Les mer:

  • UD setter opp fly fra Kairo på mandag (søndag 19. november 2023)

   Utenriksdepartementet setter opp en ekstra flyvning fra Kairo til Oslo mandag 20. november. Flyet er et tilbud til norske borgere som har kommet ut av Gaza.

   Les mer:

  • 112 norske borgere ut fra Gaza lørdag (søndag 19. november 2023)

   112 norske borgere og personer med tilknytning til Norge krysset lørdag 18. november grensen inn til Egypt ved Rafah.

   Les mer:

  • Statsministeren tok imot norske borgere fra Gaza (lørdag 18. november 2023)

   – Det var sterkt å møte norske borgere som har kommet ut av Gaza og til Norge. Disse menneskene har reist fra en brutal krig, og mange har hatt sterke opplevelser. Nå håper jeg de kan kjenne seg trygge i Norge. De skal bli tatt godt vare på, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

   Les mer:

  • Norske borgere på vei fra Egypt til Norge (lørdag 18. november 2023)

   Utenriksdepartementet satte lørdag 18. november opp en flyvning med Norwegian fra Kairo for å bistå norske borgere som har kommet ut av Gaza med hjemreise.

   Les mer:

  • Utreisemulighet for norske borgere fra Gaza lørdag (fredag 17. november 2023)

   146 norske borgere har fått tillatelse til å reise ut fra Gaza på lørdag, via grenseovergangen til Egypt. Rundt halvparten er barn.

   Les mer:

  • 49 norske borgere ut fra Gaza i dag (fredag 17. november 2023)

   49 norske borgere har i dag krysset grensen ved Rafah. Vi forventer at flere norske borgere vil få lov til krysse grensen de nærmeste dagene.

   Les mer:

  • UD setter opp fly fra Kairo (fredag 17. november 2023)

   Utenriksdepartementet setter lørdag 18. november opp en flyvning med Norwegian fra Kairo. Flyet er et tilbud til norske borgere som har kommet ut av Gaza.

   Les mer:

  • Svar på spørsmål om etterforsking av krigsbrotsverk i Gaza (fredag 17. november 2023)

   Utanriksminister Espen Barth Eides svar på eit spørsmål frå Abid Raja (V) om utanriksministeren vil ta initiativ til etterforsking av krigshandlingane i konflikten mellom Israel og Hamas.

   Les mer:

  • Spørsmål og svar for norske borgere i Midtøsten (fredag 17. november 2023)

   Sikkerhetssituasjonen i Israel og de palestinske områdene er alvorlig og uforutsigbar. Dette påvirker også situasjonen i nabolandet Libanon og øvrige land i regionen.

   Les mer:

  • Foreign Minister talking to Qatar’s Prime Minister (fredag 17. november 2023)

   'I discussed with Qatar’s Prime Minister Al Thani Foreign Minister the need for a humanitarian ceasefire in Gaza', said Foreign Minister Espen Barth Eide.

   Les mer:

  • Foreign Minister meeting Ambassadors from Organization of Islamic States (fredag 17. november 2023)

   'I invited OIC ambassadors to discuss the situation in Gaza and the war between Israel and Hamas', said Minister of Foreign Affairs Espen Barth Eide.

   Les mer:

  • Ny utreisemulighet for 60 norske borgere som ikke fikk forlate Gaza i dag (torsdag 16. november 2023)

   Utenriksdepartementet har fått beskjed om at listen over 60 norske borgere som skulle ha kommet ut i dag, er blitt overført til i morgen, fredag. Vi har gitt beskjed til dem det gjelder.

   Les mer:

  • Kronikk av statsministeren: Tro på et «vi» (torsdag 16. november 2023)

   – Et større «vi» gjør noe med vårt utsyn. Katastrofer, kriger og konflikter kommer tettere på. Flere opplever at de er direkte berørt. Jeg tror det gjør oss enda mer forferdet og fortvilet over det som nå skjer i Midtøsten. Dette er ikke «dem» og «oss», for de er våre brødre og våre søstre, medelever, kolleger, naboer, skriver statsminister Jonas Gahr Støre i denne kronikken som sto på trykk i Aftenposten 16. november 2023.

   Les mer:

  • Ytterligere 60 norske borgere får forlate Gaza (onsdag 15. november 2023)

   Utenriksdepartementet har fått beskjed om at ytterligere 60 norske borgere nå har fått tillatelse til å reise ut fra Gaza, via grenseovergangen ved Rafah i morgen torsdag. Vi er nå i ferd med å informere disse.

   Les mer:

  • Statsministerens innledning på pressekonferansen i forbindelse med at de første norske statsborgere får reise ut av Gaza (onsdag 15. november 2023)

   – Jeg er glad for at vi nå har fått rapporter om at norske borgere har kommet seg ut av Gaza og krysset grensen, og det siste vi fikk vite var at bussen forlater grenseposten, retning Kairo, om noen få minutter. Vi har fått signaler om at flere borgere kan bli klarert for å reise ut i morgen, sa  statsminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen.

   Les mer:

  • Statsministeren og utenriksministeren inviterer til pressekonferanse om norske statsborgere i Gaza (onsdag 15. november 2023)

   Statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Espen Barth Eide inviterer til pressekonferanse i forbindelse med at de første norske borgerne får reise ut av Gaza.

   Les mer:

  • De første norske borgerne har krysset grensen til Egypt (onsdag 15. november 2023)

   – Jeg er svært glad for at de første norske statsborgerne nå har kommet i trygghet på egyptisk side av grensa ved Rafah. Vi fortsetter arbeidet for fullt slik at de andre norske statsborgerne også snart kan komme i trygghet, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

   Les mer:

  • Foreign Minister talking to Israel’s Foreign Minister (onsdag 15. november 2023)

   'I spoke with Israel’s Foreign Minister Eli Cohen on the war between Israel and Hamas. Strongly condemned the heinous terror attack against Israel on 7 October. Expressed Norway’s concern for the situation in Gaza', said Foreign Minister Espen Barth Eide.

   Les mer:

  • 51 norske borgere får reise fra Gaza (tirsdag 14. november 2023)

   – Jeg er svært glad for at vi har fått melding om at norske borgere har fått melding om at de kan reise ut av Gaza. Vi tar nå kontakt med de som står på listen, og håper de klarer å komme seg trygt frem til grenseovergangen ved Rafah, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

   Les mer:

  • Norske borgere får reise fra Gaza (tirsdag 14. november 2023)

   UD har fått beskjed om at 51 norske borgere nå har fått tillatelse til å reise ut fra Gaza, via grenseovergangen ved Rafah på onsdag. Vi er nå i ferd med å informere disse.

   Les mer:

  • Foreign Minister talking to Philippe Lazzarini (tirsdag 14. november 2023)

   'Expressing my sincere condolences to UNRWA’s Commissioner General Philippe Lazzarini for the more than 100 UNRWA staff that have been killed since 7 October', said Minister of Foreign Affairs Espen Barth Eide.

   Les mer:

  • Samtale med Egypts president (søndag 12. november 2023)

   Statsminister Jonas Gahr Støre snakket søndag kveld med Egypts president Abdel Fattah El-Sisi. Tema for samtalen var den kritiske humanitære situasjonen i Gaza.

   Les mer:

  • Statsminister Støre møtte Palestinas statsminister (fredag 10. november 2023)

   Den kritiske humanitære situasjonen i Gaza og bekymringsfull utvikling på Vestbredden var tema da statsminister Jonas Gahr Støre møtte den palestinske statsministeren Mohammad Shtayyeh i Paris i dag.

   Les mer:

  • Norge deltar på humanitær konferanse for befolkningen i Gaza (torsdag 9. november 2023)

   Statssekretær Bjørg Sandkjær representerer Norge på den humanitære konferansen til støtte for befolkningen i Gaza 9. november i Paris.

   Les mer:

  • Styrker innsatsen mot diskriminering av og hat mot muslimer (onsdag 8. november 2023)

   Regjeringen vil forlenge og fornye handlingsplanen mot diskriminering av og hat mot muslimer.

   Les mer:

  • Svar på spørsmål om bruk av norske våpen i konflikten mellom Israel og militante grupper i Gaza (onsdag 8. november 2023)

   Utanriksminister Espen Barth Eides svar på eit spørsmål frå Ingrid Fiskaa (SV) om utanriksministeren garantera at norske våpen ikkje blir brukt av Israel mot Gaza.

   Les mer:

  • Statsministeren møtte norske humanitære organisasjoner som arbeider i Gaza (tirsdag 7. november 2023)

   Statsminister Jonas Gahr Støre og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim møtte norske humanitære organisasjoner hos Flyktninghjelpen. De diskuterte hva som må gjøres for å hjelpe sivile i Gaza.

   Les mer:

  • Utenriksministeren besøkte synagogen i Oslo (tirsdag 7. november 2023)

   Jøder i Norge opplever fiendtlige holdninger og antisemittisme, og de siste ukene har omfanget økt i kjølvannet av krisen i Midtøsten. Utenriksministeren besøkte i dag synagogen i Oslo for å uttrykke sin medfølelse, og understreke at regjeringen vil gjøre det den kan for å sørge for at krisen i Midtøsten ikke øker motsetningene i Norge.

   Les mer:

  • Svar på spørsmål om våpenkvile i Gaza (tirsdag 7. november 2023)

   Utanriksminister Espen Barth Eides svar på eit spørsmål frå Bjørnar Moxnes (R) om regjeringa støttar krav om våpenkvile mellom Israel og Hamas.

   Les mer:

  • Samtale med Irans president Ebrahim Raisi (søndag 5. november 2023)

   Som ledd i Norges kontakt med land og parter i Midtøsten hadde statsminister Støre en telefonsamtale med Irans president Ebrahim Raisi lørdag ettermiddag.

   Les mer:

  • Foreign Minister Eide talking with Israel’s National Security Adviser (lørdag 4. november 2023)

   'I had good phone conversation with Isarel’s National Security Adviser Tzachi Hanegbi. I emphasized the urgent need to secure the release of the hostages that were taken on 7 October', said Minister of Foreign Affairs Espen Barth Eide.

   Les mer:

  • Styrker innsatsen mot antisemittisme (lørdag 4. november 2023)

   Jøder i Norge opplever fortsatt fiendtlige holdninger og antisemittisme, og de siste ukene har omfanget økt i kjølvannet av krigen på Gaza. Nå varsler regjeringen en ny handlingsplan mot antisemittisme som vil legges fram i løpet av neste år.

   Les mer:

  • Statement on the Middle Eastern Peace Process (fredag 3. november 2023)

   Statement by Permanent Representative Ambassador Merete Fjeld Brattested, at the Emergency Special Session on the Middle Eastern Peace Process.

   Les mer:

  • Foreign Minister Eide talking with Palestine's Prime Minister Mohammad Shtayyeh (torsdag 2. november 2023)

   'In a phone call with PM Shtayyeh, I expressed my deepest condolences for all civilians killed and injured over the last few weeks. Norway has called for de-escalating the conflict and humanitarian truce to protect and assist civilians in Gaza. I stressed the need for assistance to get Norwegian nationals out safely', said Foreign Minister Espen Barth Eide.

   Les mer:

  • En dag er krigen mellom Israel og Hamas over (torsdag 2. november 2023)

   En dag er krigen mellom Israel og Hamas over. Da må israelere og palestinere finne tilbake til forhandlingsbordet. For hver dag som går med bomber, blokade, rakettangrep og gisler, blir det vanskeligere å gjenoppta prosessen om en tostatsløsning, skriver utenriksminister Espen Barth Eide.

   Les mer:

  • Norge øker støtten til palestinske barn (torsdag 2. november 2023)

   Unicef får 25 millioner kroner til arbeidet for barn i Gaza. Støtten er en del av de 200 millioner kronene Norge bidrar med til den humanitære innsatsen i Gaza.

   Les mer:

  • – Å få nordmenn ut av Gaza har høyeste prioritet (onsdag 1. november 2023)

   Utenriksdepartementet har fått beskjed om at borgere fra flere land trolig vil få tillatelse til å krysse grensen mellom Gaza og Egypt de kommende dagene. UD vet ikke når de første nordmennene kan reise ut.

   Les mer:

  • Dialogmøte med trus- og livssynssamfunn (onsdag 1. november 2023)

   Onsdag møtte statsminister Jonas Gahr Støre og barne- og familieminister Kjersti Toppe representantar frå ulike norske trus- og livssynssamfunn til dialogmøte. Situasjonen i Midtausten og konsekvensar også her heime var tema for dialogen.

   Les mer:

  • Foreign Minister Eide discussed the critical situation in Gaza with Prince Faisal bin Farhan (tirsdag 31. oktober 2023)

   In the conversation, Foreign Minister Espen Barth Eide underlined the importance of de-escalating the conflict, including a humanitarian truce to protect and assist civilians.

   Les mer:

  • Uttalelse fra utenriksministeren om Midtøsten (lørdag 28. oktober 2023)

   Jeg er svært bekymret over eskaleringen vi nå ser og varslene om at angrepene trappes opp ytterligere. Det har vært massive luftangrep mot Gaza. Jeg frykter at enda flere liv har gått tapt. Omfanget av ødeleggelsene er enorme. Det er en desperat situasjon, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

   Les mer:

  • Uttalelse fra utenriksminister Espen Barth Eide om FN-resolusjon om umiddelbar stans i kamphandlingene (fredag 27. oktober 2023)

  • Slik jobbar UD for hjelpe nordmenn i Gaza (fredag 27. oktober 2023)

   Over 200 norske borgarar er i Gaza. Halvparten er barn. Norske diplomatar arbeider fortløpande for at dei skal kunne reise ut, og for at nødhjelp skal komme inn.

   Les mer:

  • Flere har kommet seg ut fra Vestbredden (torsdag 26. oktober 2023)

   Fleire norske borgarar har komme seg heim frå Vestbreidda på eigenhand. Utanriksdepartementet tilbaud norske borgarar hjelp for å komme seg heim frå Vestbreidda, men det var ikkje ønskjeleg eller mogleg for nokon av dei å nytte seg av dette.

   Les mer:

  • The Situation in the Middle East (onsdag 25. oktober 2023)

   Statement by Permanent Representative Ambassador Merete Fjeld Brattested in the Security Council meeting on the situation in the Middle East, including the Palestinian question

   Les mer:

  • Mehl: - Norge vil ved forespørsel bidra i etterforskning av eventuelle krigsforbrytelser i Gaza og Israel (mandag 23. oktober 2023)

   Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) varsler at Norge vil se på mulighetene for å stille kapasitet til disposisjon knyttet til en eventuell etterforskning av krigsforbrytelser i Gaza og Israel.

   Les mer:

  • Svar på spørsmål om kontakt med Hamas (mandag 23. oktober 2023)

   Utenriksminister Espen Barth Eides svar på et spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (FrP) om det har vært kontakt mellom norske myndigheter og Hamas de siste to årene.

   Les mer:

  • Svar på spørsmål om å sikre koordinert hjelp til dem som rammes av konflikten på Gaza (mandag 23. oktober 2023)

   Utenriksminister Espen Barth Eides svar på et spørsmål fra Lan Marie Nguyen Berg (MDG) om utenriksministeren vil ta initiativ til en konferanse for giverland og humanitære aktører for å sikre godt koordinert hjelp til de som rammes av konflikten på Gaza og Vestbredden.

   Les mer:

  • Svar på spørsmål om regjeringa vil krevje at Israel stansar fordrivinga av sivile palestinarar (mandag 23. oktober 2023)

   Utanriksminister Espen Barth Eide sitt svar på spørsmål frå Bjørnar Moxnes (R) om regjeringa vil krevje at Israel stansar bombinga og fordrivinga av sivile palestinarar, hevar blokaden av Gaza og avstår frå bakkeinvasjon.

   Les mer:

  • Skildringer fra Gaza gjorde dypt inntrykk (søndag 22. oktober 2023)

   Norske humanitære organisasjoner hadde med seg sterke skildringer fra Gaza da de møtte utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim og utenriksminister Espen Barth Eide fredag 20. oktober.

   Les mer:

  • Statsministeren på besøk i synagoge og moské i Oslo (lørdag 21. oktober 2023)

   Fredag 20. oktober besøkte statsministeren en synagoge og en moské i Oslo. Formålet med besøkene var å høre hvordan norske jøder og muslimer opplever situasjonen i Midtøsten.

   Les mer:

  • Utenriksministeren på Gaza-toppmøte i Kairo: - Det haster for folk i Gaza (lørdag 21. oktober 2023)

   – Det haster med å få inn nok nødhjelp til Gaza. Vi må i tillegg forhindre at konflikten mellom Israel og Hamas eskalerer ytterligere og får alvorlige regionale konsekvenser. Skal vi få varig fred må vi tenke forbi våpnene. Vi må allerede nå, midt i denne konflikten, tenke på hva som skjer etterpå, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

   Les mer:

  • Norge øker støtten til FNs organisasjon for palestinske flyktninger (lørdag 21. oktober 2023)

   – Det gir håp at en første konvoi med nødhjelp nå har sluppet inn i Gaza. Men det haster å få mer mat, vann og medisiner inn. Situasjonen i Gaza er i ferd med å utvikle seg til en humanitær katastrofe. FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) gjør viktig og livreddende arbeid i Gaza. Nå øker vi støtten med 60 millioner kroner, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

   Les mer:

  • Reiseråd for Libanon skjerpes ytterligere (fredag 20. oktober 2023)

   Utenriksdepartementet skjerper igjen reiseråd for Libanon, og oppfordrer nå nordmenn i Libanon til å forlate landet.

   Les mer:

  • Slik jobber UD med krisen i Midtøsten (fredag 20. oktober 2023)

   Etter terrorangrepet mot Israel lørdag 7. oktober har sikkerhetssituasjonen i Midtøsten blitt kraftig forverret. Utenriksdepartementets krisestab og norske utenriksstasjoner jobber døgnet rundt for å bistå norske borgere som er berørt av krisen.

   Les mer:

  • Internasjonal humanitærrett i konflikten mellom Israel og Hamas (fredag 20. oktober 2023)

   Internasjonal humanitærrett, også kalt krigens folkerett, er bindende for alle og skal beskytte sivile i krig.

   Les mer:

  • Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Libanon (torsdag 19. oktober 2023)

   - Utenriksdepartementet skjerper reiserådet og fraråder alle reiser til Libanon. Vi skjerper reiserådet på grunn av den alvorlige sikkerhetssituasjonen i regionen. Det skjer daglige militære kamphandlinger på grensen mellom Libanon og Israel. Dette øker risikoen i hele Libanon, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

   Les mer:

  • – Sivile må beskyttes (onsdag 18. oktober 2023)

   – Jeg er sjokkert og dypt rystet over at flere hundre mennesker ble drept på på Ahli Arab-sykehuset i Gaza i går kveld. Vi kan ikke tolerere at syke, barn, helsearbeidere og andre sivile rammes av slike angrep. Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse til de mange ofrene og deres pårørende, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

   Les mer:

  • Uttalelse fra utenriksminister Espen Barth Eide etter rapporter om angrep på sykehus i Gaza (tirsdag 17. oktober 2023)

  • Norge hjelper norske borgere med å komme seg hjem fra Vestbredden (tirsdag 17. oktober 2023)

   UD har i kveld sendt melding til norske borgere og informert om tilbud om assistert utreise.

   Les mer:

  • Foreign Minister Eide spoke with Egypt's Foreign Minister about Gaza (tirsdag 17. oktober 2023)

   ‘Good talk with Foreign Minister Sameh Shoukry today. I commended Egypt's efforts to de-escalate the situation & avoid further regional tensions,' Foreign Minister Espen Barth Eide said.

   Les mer:

  • Alle nordmenn i Libanon bør registrere seg (mandag 16. oktober 2023)

   Konflikten mellom Israel og Hamas påvirker situasjonen i Libanon negativt. Situasjonen er nå svært usikker.

   Les mer:

  • 170 norske borgere i Gaza ønsker bistand (søndag 15. oktober 2023)

   Det er søndag kveld 170 norske borgere som ønsker bistand fra norske myndigheter til å reise ut fra Gaza.

   Les mer:

  • Foreign Minister Huitfeldt discussed the situation in Gaza with Egypt's Foreign Minister (søndag 15. oktober 2023)

   ‘Important talk with my friend Foreign Minister Sameh Shoukry about Gaza, urgency of vital humanitarian access, how to use donor group AHLC in this situation, and need for political horizon’, Foreign Minister Anniken Huitfeldt said.

   Les mer:

  • Foreign Minister Huitfeldt spoke with Israel’s Foreign Minister Eli Cohen (lørdag 14. oktober 2023)

   ‘I just spoke with Israel’s Foreign Minister Eli Cohen. I told him about the moving memorial ceremony I attended last night at the Synagogue in Oslo,’ Foreign Minister Anniken Huitfeldt said.

   Les mer:

  • Skjerper reiserådet for Libanon (fredag 13. oktober 2023)

   Konflikten mellom Israel og Hamas har regionale konsekvenser. I Libanon er sikkerhetssituasjonen forverret. Det er grunnen til at UD nå har skjerpet reiserådet ytterligere. Dagens endring består i at alle reiser og opphold som ikke er strengt nødvendig frarådes for hele landet. Dette kommer i tillegg til at alle reiser til noen deler av landet allerede er frarådet.

   Les mer:

  • Norge øker støtten til sivilbefolkningen i Gaza (fredag 13. oktober 2023)

   – Det er forferdelige bilder og tragiske historier vi hører fra Gaza nå. Lidelsene og omfanget av ødeleggelse er enorme. FN melder at nesten 500 barn er drept. Dette er helt uakseptabelt. Norge øker nå den humanitære støtten til sivilbefolkningen i Gaza med 70 millioner kroner, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

   Les mer:

  • Uttalelse fra utenriksminister Anniken Huitfeldts om situasjonen i Israel og Palestina (fredag 13. oktober 2023)

   Jeg er dypt bekymret over den dramatiske opptrappingen i Israel og Gaza. Jeg er sjokkert over det høye antallet drepte og skadde. Det er hjerteskjærende at hundrevis av barn har mistet livet de siste dagene, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

   Les mer:

  • UD setter opp nytt fly fra Israel (torsdag 12. oktober 2023)

   I samarbeid med Norwegian setter Utenriksdepartementet opp en ny flyvning i morgen, fredag 13. oktober. Flyet vil ta med seg norske og nordiske borgere til Norge. Denne gangen går flyet fra flyplassen Ramon i byen Eilat, sør i Israel.

   Les mer:

  • Nytt fly fra Israel for norske borgere (onsdag 11. oktober 2023)

   På grunn av utfordringer med forsikring er Norwegian-flygning, torsdag 12. oktober kansellert

   Les mer:

  • UD sender team til Tel Aviv (onsdag 11. oktober 2023)

   Eit eige utrykkingsteam frå UD følgjer med i flyet som i dag flyg til flyplassen Ben Gurion i Tel Aviv, for å hjelpe til med å frakte norske statsborgarar heim.

   Les mer:

  • Statsministerens redegjørelse om situasjonen i Midtøsten (onsdag 11. oktober 2023)

   – Vi har fordømt terrorangrepet og voldshandlingene fra Hamas på det sterkeste. Vi har fra første stund oppfordret til at de må stoppe, og vi bruker alle anledninger vi har til å understreke at gislene som holdes, må løslates umiddelbart, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

   Les mer:

  • Vil hjelpe nordmenn hjem med fly (onsdag 11. oktober 2023)

   Norge setter nå opp et fly som kan bistå med å frakte norske statsborgere hjem fra flyplassen Ben Gurion i Tel Aviv.

   Les mer:

  • Skjerper reiserådet for Libanon (tirsdag 10. oktober 2023)

   Utenriksdepartementet utvider reiserådet for Libanon til å gjelde byen Tyr og områder vest for hovedveien Saida-Tyr-Naqoura.

   Les mer:

  • Slik jobber UD med Israel/Gaza-krisen (tirsdag 10. oktober 2023)

   Angrepet mot Israel på lørdag har ført til en svært krevende sikkerhetssituasjon både i Israel og på Gazastripen. Utenriksdepartementet har siden søndag satt krisestab og det er mobilisert ekstra ressurser både i UD og på ambassadene i regionen for å håndtere denne krisen.

   Les mer:

  • UD opnar nummer på WhatsApp (tirsdag 10. oktober 2023)

   UD jobbar med å få oversikt over norske borgarar som er i Israel og Palestina. UD oppmodar norske borgarar som er i Israel og Palestina til å registrere seg i appen Reiseklar eller på reiseregistrering.no.

   Les mer:

  • Foreign Minister Huitfeldt discussed the situation in Israel with EUs Josep Borrell (mandag 9. oktober 2023)

   ‘Talked with EU High Representative for Foreign Affairs, Josep Borrell Fontelles, about the horrifying terror attacks by Hamas which have shocked the world to its core,’ Foreign Minister Anniken Huitfeldt said.

   Les mer:

  • Foreign Minister Huitfeldt spoke with Egypt's Foreign Minister about Gaza (mandag 9. oktober 2023)

   ‘Just got off the phone with Egypt’s Foreign Minister Sameh Shoukry. Expressed Norway’s condemnation of Hamas horrific attacks on Israeli civilians,’ Foreign Minister Anniken Huitfeldt said.

   Les mer:

  • Skjerper reiserådene for Israel og Palestina (lørdag 7. oktober 2023)

   Utenriksdepartementet skjerper reiserådene som følge av den forverrede sikkerhetssituasjonen i Israel og i Palestina.

   Les mer:

  • Uttalelse fra utenriksministeren om angrepene på israelske sivile (lørdag 7. oktober 2023)

   – Norge fordømmer på det sterkeste angrepene på israelske sivile og ber om en umiddelbar stans av angrep og voldshandlinger, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

   Les mer: