Statsminister Støre har hatt samtale med Palestinas statsminister Muhammad Mustafa

Statsminister Jonas Gahr Støre hadde mandag 1. april en telefonsamtale med Muhammad Mustafa, som er nyutnevnt statsminister for de palestinske selvstyremyndighetene (PA) i Palestina.

Støre gratulerte Mustafa med utnevnelsen og anerkjente den svært krevende situasjonen i Midtøsten, med Hamas sitt terrorangrep mot Israel 7. oktober, og de omfattende ødeleggelsene og menneskelige lidelsene som følge av Israels krigføring på Gaza de siste månedene. 

— Det er avgjørende at den nye regjeringen i Palestina lykkes med sitt arbeid, slik at både Vestbredden og Gaza kan styres under ett anerkjent palestinsk lederskap, sier statsminister Jonas Gahr Støre. 

Norge vil som leder av giverlandsgruppen for Palestina (AHLC) bidra til at det internasjonale samfunnet støtter dette reformarbeidet, og at det tas nødvendige skritt i retning av en to-statsløsning som kan sikre at Israel og Palestina kan leve side om side i fred. 

Norge vil legge til rette for et kommende møte i giverlandsgruppen AHLC, og vil holde løpende kontakt med Israel, de palestinske selvstyremyndighetene og andre giverland i forberedelsen av et slikt møte.

— Norge stiller seg tydelig bak kravet om umiddelbar våpenhvile, uhindret adgang for humanitær nødhjelp til Gaza og umiddelbar løslatelse av israelske gisler. Norge vil også være rede til å anerkjenne en palestinsk stat på et tidspunkt som kan virke positivt på situasjonen, sier Støre. 

Statsminister Mustafa redegjorde for den nye regjeringens planer og understreket at den største utfordringen i øyeblikket er en svært krevende finansiell situasjon som følge av at Israel holder tilbake penger som normalt skal tilhøre de palestinske selvstyremyndighetene. 

— Norge bidrar nå til å sikre at disse pengene kommer frem dit de skal, til palestinere på Vestbredden og i Gaza, sier Støre.