Humanitært toppmøte med klar beskjed om å få slutt på lidelsene i Gaza

– Bestillingen til alle oss som deltok på det humanitære toppmøtet for Gaza er klar, vi må finne løsninger som får slutt på lidelsene. På lengre sikt må vi være klare til å gjenoppbygge, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.

Nærbilde av utviklingsminister Tvinnereim sittende ved møtebordet
Tvinnereim understreket i innlegget sitt at krisen i Gaza er menneskeskapt og at partene har plikt til å beskytte og ivareta sivilbefolkningens behov, også mens krigen raser. Foto: UD

Utviklingsministeren deltok tirsdag 11. juni på det humanitære toppmøtet i Jordan som Jordans kong Abdullah og Egypts president Sisi inviterte til, sammen med FN. Palestinas president Abbas, FNs generalsekretær Guterres, USAs utenriksminister Blinken og Saudi-Arabias prins Faisal var blant deltakerne.

– Det er viktig at nabolandene på kort varsel har tatt initiativ til denne konferansen. I møtene jeg hadde i går med den jordanske planleggingsministeren, UNRWA og flere andre FN-organisasjoner, kom det klart fram at krigen i Gaza påvirker hele Midtøsten i negativ retning. Barn og ungdom i hele regionen preges av håpløshet og mistillit. Det gjorde stort inntrykk å møte tre barn fra Gaza. Fordi de var utenfor Gaza da krigen startet, har de vært strandet i Amman og atskilt fra familiene sine i åtte måneder, sier utviklingsministeren.

I innlegget understreket Tvinnereim at krisen i Gaza er menneskeskapt og at partene har plikt til å beskytte og ivareta sivilbefolkningens behov, også mens krigen raser. Hun viste til at Norge vil bidra med 1 milliard kroner i humanitær støtte til Palestina i år, i tillegg til 700 millioner i langsiktig bistand.