Statsminister Støre møtte Palestinas statsminister

Den kritiske humanitære situasjonen i Gaza og bekymringsfull utvikling på Vestbredden var tema da statsminister Jonas Gahr Støre møtte den palestinske statsministeren Mohammad Shtayyeh i Paris i dag.

Jonas Gahr Støre og den palestinske statsministeren Mohammad Shtayyeh sitter i et møterom.
Statsminister Jonas Gahr Støre i samtale med Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh. Foto: Ingrid Brandal Myklebust / Statsministerens kontor

– I samtalen ga jeg uttrykk for min dypeste medfølelse med de mange sivile palestinerne som er drept, skadet og drevet på flukt de siste ukene. Norge har vært en aktiv pådriver for en våpenstillstand som kan bidra til at nødhjelp kommer frem til Gaza og at sivile gis beskyttelse. Jeg ga også statsminister Shtayyeh anerkjennelse for Den palestinske selvstyremyndighetens bidrag for å unngå eskalering på Vestbredden, sier statsministeren.

Den krevende situasjonen i palestinsk økonomi var et annet sentralt tema i samtalen.

– Vi må allerede nå legge til rette for hva som skal skje etter krigen i Gaza, og gjøre det vi kan for å unngå ytterligere destabilisering og holde fast på målet om en to-statsløsning. Som leder av Giverlandsgruppen for Palestina (AHLC) føler Norge et særlig ansvar for å mobilisere mot bistandskutt og støtte opp om Den palestinske selvstyremyndigheten for å unngå en kollaps av palestinsk økonomi, tjenesteleveranser og sikkerhet, sier statsminister Støre.

Støre tok også opp situasjonen for de mange nordmennene som nå sitter fast på Gaza og hva som kan gjøres for å få dem ut.

– Vi jobber på spreng for at norske borgere skal kunne komme seg ut av Gaza så fort som mulig. Både jeg, utenriksministeren og norske diplomater bruker enhver anledning til å presse på for at bombingen skal stanse og for at nordmenn skal få reise ut, sier statsministeren.