Utenriksminister Eide:

– Sivile må beskyttes

– Jeg er sjokkert og dypt rystet over at flere hundre mennesker ble drept på på Ahli Arab-sykehuset i Gaza i går kveld. Vi kan ikke tolerere at syke, barn, helsearbeidere og andre sivile rammes av slike angrep. Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse til de mange ofrene og deres pårørende, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Det fremstår fortsatt uklart hvem som stod bak angrepet mot sykehuset i Gaza by i går kveld. Det er viktig nå å bringe klarhet i hva som faktisk har skjedd. Dette angrepet, samt gårsdagens  angrep på en FN-skole i en flyktningleir i Gaza som tok minst seks menneskeliv, er tragiske påminnelser om de helt uakseptable lidelsene sivilbefolkningen i Gaza opplever nå. 

Folkeretten slår fast at alle selvforsvarshandlinger må være nødvendige og proporsjonale. Partene har også plikt til å etterleve humanitærretten. Dette innebærer blant annet å gjennomføre alle praktisk mulige tiltak for å forhindre eller redusere sivile tap og skader. 

– Det er klare regler i krig. Uavhengig av hvem som står bak dette angrepet: Alle stridende parter har plikt til å beskytte sivile, sykehus, skoler og annen sivil infrastruktur. Samtidig vil jeg understreke at sivile bygninger ikke bør brukes til militær aktivitet, da dette vil gjøre dem sårbare for angrep. Det er ikke tillatt å ta gisler, sier Eide. 

Ifølge FN er 1300 israelere og over 3000 palestinere drept siden Hamas’ terrorangrep mot Israel 7. oktober.