51 norske borgere får reise fra Gaza

– Jeg er svært glad for at vi har fått melding om at norske borgere har fått melding om at de kan reise ut av Gaza. Vi tar nå kontakt med de som står på listen, og håper de klarer å komme seg trygt frem til grenseovergangen ved Rafah, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Utenriksdepartementet er blitt informert om at 51 norske borgere nå har fått tillatelse til å reise ut fra Gaza, via grenseovergangen ved Rafah. Flertallet av de som står på listen og kan komme ut i morgen er barn. Det er 27 barn og 24 voksne. De norske borgerne vil kunne reise ut når grensene åpner onsdag. Å reise innad i Gaza er svært farlig, og enhver må vurdere ut fra egen situasjon om man ønsker å ta seg til Rafah nå. 

– Å få ut norske borgere har vært og er fortsatt vår høyeste prioritet. På egyptisk side står et norsk team klare for å gi nødvendig hjelp. De skal også sørge for at de norske borgerne kommer seg til Kairo, og etter hvert til Norge, sier Eide.

Teamet som står klare i Egypt, har medisinsk personell, ansatte fra ambassaden i Kairo, i tillegg til ID- og dokumenteksperter som kan hjelpe dem som mangler nødvendige dokumenter, for eksempel dersom noen har utgått pass. Ambassaden har også satt opp et mottakssenter i Kairo. 

– Gaza er en krigssone, og situasjonen har forverret seg dramatisk de siste ukene. Folk mangler mat, medisiner, vann og drivstoff. Jeg har vært, og er fortsatt, svært bekymret for alle som har gjennomlevd dette marerittet, sier utenriksministeren.

Busser vil stå klare til å transportere norske borgere fra grensen og til  Kairo. Norske borgere vil også få bistand med reise videre fra Egypt til Norge, og om nødvendig overnatting i Egypt inntil det er mulig å reise videre til Norge.

Det er dessverre ikke alle norske borgere i Gaza som har fått tillatelse til å reise ut. De som ikke har fått tillatelse til å reise ut nå, og deres pårørende hjemme, er i en svært krevende situasjon.

– Norske myndigheter fortsetter å arbeide for sikre at norske borgere skal få reise ut fra Gaza så snart som mulig. I tillegg vil vi fortsette arbeidet med å få stans i krigshandlingene og sikre humanitær hjelp inn til sivile i Gaza, sier utenriksministeren.