Norske borgere på vei fra Egypt til Norge

Utenriksdepartementet satte lørdag 18. november opp en flyvning med Norwegian fra Kairo for å bistå norske borgere som har kommet ut av Gaza med hjemreise.

Rundt 80 norske borgere er om bord i flyet som nå er på vei fra Kairo til Norge. Ved ankomst Gardermoen vil de bli tatt imot av helsetjenesten og et mottaksteam fra Ullensaker kommune.

De som er om bord i flyet kom ut av Gaza onsdag og fredag denne uken, og er de som har takket ja til tilbudet om assistert hjemreise. De har blitt ivaretatt av norske myndigheter på et mottakssenter i Kairo.

– Vi er glade for at mange norske borgere har kunnet komme ut av Gaza og nå er på vei hjem til Norge. Utenriksdepartementet fortsetter å jobbe for at alle norske borgere som ønsker det skal få komme ut av Gaza så raskt som mulig, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Utenriksdepartementet er i løpende kontakt med israelske og egyptiske myndigheter, palestinske selvstyremyndigheter og de facto-styresmakter i Gaza for å bidra til at alle norske borgere som har bedt om bistand til å forlate Gaza får komme ut.

Ytterligere 146 norske borgere har fått tillatelse til å reise ut av Gaza via grenseovergangen Rafah til Egypt lørdag 18. november. Rundt halvparten av disse er barn. Denne gruppen møtes også av et team fra norske myndigheter bestående av medisinsk personell, ID- og dokumenteksperter og ansatte fra ambassaden i Kairo.  

Å reise i Gaza kan være svært farlig. Personer som har fått tillatelse til å krysse grensen, men som ikke kommer seg dit den dagen de står på listen for utreise, vil kunne krysse grensen dagen etter eller senere.