Norge øker støtten til sivilbefolkningen i Gaza

– Det er forferdelige bilder og tragiske historier vi hører fra Gaza nå. Lidelsene og omfanget av ødeleggelse er enorme. FN melder at nesten 500 barn er drept. Dette er helt uakseptabelt. Norge øker nå den humanitære støtten til sivilbefolkningen i Gaza med 70 millioner kroner, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Pengene skal gå til FNs nødhjelpsappeller og norske humanitære organisasjoner. Pengene vil bli utbetalt så raskt som mulig.

– Situasjonen i Gaza er allerede prekær. Den blir verre time for time. Det er ekstremt viktig at sivilbefolkningen får mat, medisiner, vann og at annet nødvendig utstyr kommer raskt inn, slik at vi kan hjelpe sivilbefolkningen. Vi jobber med landene i regionen og andre internasjonale partnere for å sikre humanitær tilgang, sier Huitfeldt.

– Jeg har vært helt tydelig på at Israel, i lys av de grufulle terrorangrepene fra Hamas, har et klart grunnlag i folkeretten for å iverksette visse nødvendige og forholdsmessige tiltak for å hindre tilførsel av våpen og andre angrepsmidler til Gaza.  Samtidig må alle selvforsvarshandlinger utføres i samsvar med humanitærretten. Sivile må beskyttes. Konsekvensene av Israels angrep mot Gaza nå fremstår som helt uakseptable. Norge fordømmer Israels varslede fulle blokade av Gaza, sier utenriksministeren.