Oslo Forum 2024: Fredsmegling mot alle odds

Omkring 100 fredsmeklere, beslutningstakere, eksperter og parter i konflikt fra hele verden samles på Oslo Forum 11. og 12. juni for å dele erfaringer fra fredsdiplomati og konfliktløsning. Utenriksminister Espen Barth Eide er vertskap for den årlige fredsmeglersamlingen utenfor Oslo.

Nett-tv Oslo Forum 2024: Fredsmegling mot alle odds

Se sendingen her

Se sendingen her

Logo Oslo Forum

– Fredsdiplomati og dialog koster veldig lite sammenliknet med de enorme menneskelige og økonomiske tapene ved krig. Når motsetninger og konflikter dominerer nyhetsbildet er det viktig at møter som Oslo Forum gir partene og andre aktører mulighet til å snakke sammen om vanskelige spørsmål og fokusere på løsninger, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Statsminister Jonas Gahr Støre åpner samlingen og deltar i en panelsamtale. Det strømmes direkte her på regjeringen.no.

Oslo Forum finner sted med et globalt bakteppe av stadig flere konflikter med rekordhøye humanitære behov og rekordmange mennesker på flukt. Samtidig blir rommet for fredsmegling og politiske løsninger ofte mindre. 

– Når verden blir et farligere sted er det desto mer viktig med diplomati og konfliktløsning. Det er i alles interesse å bidra til å stanse kriger, bedre humanitær tilgang og bidra til politiske løsninger på sikt. Derfor er årets Oslo Forum viktigere enn noensinne, sier Eide.

Temaet for årets forum er «Mediation Against All Odds». Dagens konflikter blir stadig mer kompliserte og vanskelig å løse. Hvordan skal fredsmeglere forholde seg til skiftende maktdynamikk, kritikk for doble standarder og press på det multilaterale systemet og internasjonal folkerett?

På programmet står blant annet utviklingen i Midtøsten med særlig fokus på krigen i Gaza, i tillegg til Afghanistan, Ukraina, Sudan og Myanmar samt andre konfliktområder. Å løse konflikter i land der kriminelle gjenger har tatt over som i Haiti, håndtering av konflikter til sjøs og sikre bærekraftige og varige våpenhviler er blant temaene deltakerne skal diskutere.  

Deltakerne på forumet speiler dets globale karakter. Blant høynivådeltakerne er Somalias president Hassan Sheikh Mohamud, Jordans visestatsminister og utenriksminister Ayman Al Safadi, Moldovas visestatsminister og minister for reintegrering Oleg Serebrian, Indonesias utenriksminister Retno Marsudi, Saudi Arabias utenriksminister prins Prins
Faisal bin Farhan Al Saud, viseminister Noura Al-Kaabi fra De forente arabiske emirater, viseminister Mohamed bin Abdulaziz bin Sale Al-Khulaifi fra Qatar, Ukrainas ombudsmann Dmytro Lubinets og FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Turk. Tradisjonen tro vil parter i konflikt fra ulike deler av verden være til stede på forumet.

– Arbeidet for fred og forsoning er fortsatt en hjørnestein i norsk utenrikspolitikk. Oslo Forum har gjennom 21 år etablert seg som en av de fremste møteplassene i verden for fredsmeglere, beslutningstakere, parter i konflikt, FN-representanter og andre aktører engasjert i fredsprosesser og konfliktløsing, sier Eide. 

Pressetilgang 

Oslo Forum er kun for registrerte deltakere. Akkreditert presse kan få tilgang til et presseområde utendørs.

Åpningen blir filmet og legges ut direkte her på regjeringen.no. Her kan også videofilen lastens ned i etterkant.

Frist for akkreditering: innen utgangen av søndag 9. juni. 

Pressekontakt: Ragnhild H. Simenstad, rhs@mfa.no, mobil 91 71 74 59

 

Oppdatert 07.06.24, klokken 10.35: Deltakere fra Jordan, Saudi Arabia, De forente arabiske Emirater og Qatar lagt inn.