Norge støtter helseinnsats i Al Hol-leiren i Syria

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Norge gir 35 millioner kroner til opptrapping av Røde Kors’ helseinnsats i Al Hol-leiren i Syria. - Forholdene for kvinner og barn er desperate og det er akutte behov for helsetjenester. Norge øker nå støtten til Røde Kors’ helseinnsats for å bidra til å redde liv og gi nødvendige helsetjenester, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Al Hol-leiren i Syria. Foto: Røde Kors
Det er store humanitære behov i Al Hol-leiren i Syria. Foto: Røde Kors

I Al Hol-leiren nordøst i Syria er den humanitære situasjonen svært dårlig. Mer enn 74.000 mennesker lever nå i leiren. Befolkningen har økt fra omkring 10.000 mennesker bare i løpet av de siste fire månedene. Det store flertallet (92 prosent) er kvinner og barn, hvorav 65 prosent er under 18 år. Over 120 barn har mistet livet enten på vei til eller i leiren.

- Mange har flyktet fra krigshandlinger og har krigsskader, er alvorlig feilernærte, syke og traumatiserte. Behovet for helsehjelp er nå langt større enn kapasiteten til å hjelpe. Med det norske bidraget vil helsearbeidet i området oppskaleres betydelig, spesielt for å dekke krigsskader og traumer. Dette inkluderer spesialisert behandling av overlevende etter seksualisert og kjønnsbasert vold, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

Representanter fra Norges Røde Kors har nylig vært i området sammen med den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Syrisk Røde Halvmåne for å kartlegge helseforholdene og muligheter for raskt å oppskalere helseinnsatsen. Syrisk Røde Halvmåne driver allerede flere mobile helseklinikker i leiren, men med begrenset kapasitet. Den nye norske støtten, som Utenriksdepartementet denne uken mottok søknad om, kommer i tillegg til bred støtte over flere år til Røde Kors bevegelsens humanitære arbeid i Syria, innen blant annet helseinnsats, utdanning, vann og sanitær. I 2018 ga Norge 180 millioner kroner til Norges Røde Kors og ICRCs arbeid i Syria.

Norge støtter også andre humanitære aktører som arbeider i Al Hol og andre leirer i Syria. Totalt bidrar Norge med ti milliarder kroner i bistand til Syria og naboland i perioden 2016-2019.