Historisk arkiv

Norge øker støtten til UNRWA med 100 millioner kroner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge gir ytterligere 100 millioner kroner til FNs humanitære arbeid for palestinske flyktninger rammet av Syria-krisen. – Innsatsen dekker grunnleggende humanitære behov og går til dem som trenger hjelpen aller mest: barn på flukt som har rett på utdanning og syke flyktninger som trenger helsehjelp, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Norge støtter UNRWAs arbeid for palestinske flyktninger. Her UNRWA-direktør Pierre Krähenbühl. Foto: UNRWA
Norge støtter UNRWAs arbeid for palestinske flyktninger. Her UNRWA-direktør Pierre Krähenbühl. Foto: UNRWA

Utenriksministeren deltar i dag på møte i Stockholm om FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). Norge annonserer der et humanitært bidrag på 100 millioner kroner til UNRWA, som kommer i tillegg til 125 millioner kroner i kjernebidrag gitt tidligere i år.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide deltok på møte om UNRWA i Stockholm 12. april 2019.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide deltok på møte om UNRWA i Stockholm 12. april 2019. Foto: UD

Over en halv million palestinske flyktninger hadde tilhold i Syria før krigen startet. En del av disse har flyktet til Syrias naboland, og mange andre er blitt fordrevne fra sine hjem i Syria. De aller fleste er avhengige av nødhjelp.

- Det er avgjørende at FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger opprettholder evnen til å levere grunnleggende tjenester – ikke minst helse og utdanning - til de sårbare palestinske flyktningene. Det bidrar også til regional stabilitet. Derfor vil Norge fortsette å støtte organisasjonen politisk og økonomisk, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

UNRWA leverer skoletilbud til over en halv million barn og helsetjenester til mer enn fem millioner palestinske flyktninger i Palestina, Libanon, Jordan og Syria. UNRWAs pressede økonomi rammer mange mennesker, der de palestinske flyktningene som er rammet av konflikten i Syria er i en spesielt sårbar situasjon.

Norge har i flere år vært en betydelig giver til UNRWA. I 2018 bidro Norge totalt med 294 millioner kroner til UNRWAs arbeid.

Kommunikeet fra ministermøtet kan leses her: Communiqué at Ministerial Strategic Dialogue on UNRWA on 12 April in Stockholm