Ambassaden i Ukraina midlertidig stengt

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

– Den norske ambassaden i Ukraina er nå midlertidig stengt. Våre utsendte forlot i går kveld Kyiv og reiste til Lviv vest i Ukraina. De reiste videre ut av landet i ettermiddag. Dette vil sterkt begrense vår mulighet til å hjelpe nordmenn i Ukraina, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

– Vi er opptatt av situasjonen for norske borgere i Ukraina. De befinner seg nå i en uforutsigbar og potensielt farlig situasjon. Utenriksdepartementet har kontaktet alle norske borgere som har registrert seg, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Den 11. februar justerte vi vårt reiseråd til det aller høyeste nivået. Utenriksdepartementet oppfordret da alle norske borgere til å forlate Ukraina, mens det fortsatt var mulig å få det til på vanlig måte. UD varslet også at det ville være vanskelig å gi hjelp om situasjonen skulle forverre seg, slik den nå har gjort.

– Vi oppfordrer nå alle norske borgere som fremdeles er i Ukraina til å følge råd fra stedlige myndigheter, utvise høy aktsomhet, gjøre grundige sikkerhetsvurderinger og søke trygghet. Vi har senest i dag sendt flere meldinger til de som har registrert seg på reiseregistrering.no eller i appen Reiseklar, sier Huitfeldt.

Det befinner seg fortsatt flere titalls norske borgere i Ukraina. Selv om antall registrerte norske borgere i Ukraina har gått noe ned den siste tiden, opplever vi nå økt pågang fra publikum. Utenriksdepartementet oppfordrer de som nå har reist ut av Ukraina til å oppdatere reiseregistreringen sin.

Luftrommet over Ukraina er nå stengt og kommersielle selskaper flyr ikke lenger til eller fra Ukraina. Norske borgere i Ukraina som nå ønsker kontakt med utenrikstjenesten kan kontakte UDs operative senter på 23 95 00 00.

Det vil inntil videre ikke være mulig å søke om eller få utstedt norsk pass i Ukraina. Norske utenriksstasjoner i Ukrainas naboland kan kontaktes for søknad om pass, dersom det er mulig å ta seg dit.

Det er ikke mulig å levere søknad om visum eller oppholdstillatelse til Norge i Ukraina. Borgere av Ukraina som har gyldige biometriske pass har normalt mulighet til å besøke Norge eller annet Schengen-land i inntil 90 dager. For opphold utover 90 dager må det søkes om oppholdstillatelse. Det er den norske ambassaden i Ankara som er ansvarlig for behandlingen av visum og oppholdssaker fra Ukraina. Personer som ikke har biometrisk pass utstedt av Ukraina, har pass fra andre visumpliktige land eller har behov for å søke om oppholdstillatelse, må kontakte den norske ambassaden i Ankara for veiledning om søknadsmuligheter.