Norge øker støtten til fornybar energi i Afrika - skal bidra til at 6,5 millioner mennesker får tilgang på strøm

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

– Målet er å styrke produksjonen av fornybar energi, forbedre levevilkår og redusere fattigdom, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

Den største andelen mennesker uten strøm bor i Afrika sør for Sahara. For universell tilgang til strøm innen 2030 må 90 millioner afrikanere få tilgang hvert år fremover. Det er ikke utbygget strømnett i store deler av Afrika, og å bygge ut linjer er tidkrevende. Derfor er distribuerte løsninger gode alternativer for å sikre universell tilgang til strøm innen 2030.

– Beyond the Grid Fund for Africa bygger på en lovende modell fra Zambia, som allerede har gitt én million mennesker elektrisk lys i hjemmene sine. I samarbeid med andre nordiske givere, Tyskland og Power-Africa, vil vi øke tilgangen til fornybar energi i sårbare områder i Afrika, sier Tvinnereim som lanserte den økte støtten under klimatoppmøtet i Egypt.

Nefcos “Beyond the Grid Fund for Africa” reduserer markedsrisikoer for bedrifter som ønsker å levere desentraliserte løsninger. Som et spesialfond under den nordiske grønne banken Nefco, vil programmet tilby skreddersydde finansieringsløsninger til aktører som kan levere grønne energi.

– Vi er veldig glade for å få Norge – som en av eierne i Nefco – med på laget som investor i BGFA-programmet. Dette bidraget vil hjelpe oss med å videreutvikle BGFA og øke implementeringen av de finansierte prosjektene i prosjektlandene, sier Ash Sharma, leder for Beyond the Grid Fund for Africa i Nefco.

Målet for BGFA er at 1,45 millioner hjem får strømtilkobling i satsingslandene innen 2028: Dette vil innebære at 6,5 millioner mennesker blir tilkoblet strøm i Burkina Faso, Den demokratiske republikken Kongo, Liberia, Mosambik, Uganda og Zambia. 

Norge bidrar med opptil 200 millioner kroner over fem år for å oppskalere programmet. Den norske støtten vil bidra til over 400.000 energitilkoblinger innen 2027.