Priser til bærekraftig matproduksjon

Matprisen er en årlig hyllest til norske bønder, produsenter, kokker og formidlere, som tenker bærekraft og miljø når de jobber med mat.

Årets vinnere blir annonsert under prisutdelingen på DogA i Oslo, og sendes på Matkanalen den 25. november. Matprisen har syv kategorier, med tre nominerte i hver kategori.

I kategorien "Årets produsent" feires virksomheter, som jobber med bærekraftig og økologisk produksjon, enten det er en bonde, en fisker eller en foredler. Denne kategorien viser også noe av bredden i bærekraftig matproduksjon i Norge: I år er alle tre kategoriene representert.

De nominerte er …

En av de nominerte i kategorien for "Årets produsent" er Lofoten gårdsysteri der juryen skriver: – Familien bak Lofoten gårdsysteri har virkelig tatt i bruk de lokale ressursene, både på gården og i områdene rundt. De samarbeider med nærmiljøet, både gjennom sine produkter og i sin daglige drift, samt skaper unike opplevelser på gården så vel som på matfatet.

Lofoten gårdsysteri.
Lofoten gårdsysteri er nominert til Årets produsent, sammen med Økologisk spesialkorn og Gunnar Klo. Foto: Lofoten gårdsysteri

De to andre nominerte er fiskeindustribedriften Gunnar Klo og mølle, og såvarebedriften Økologisk Spesialkorn.

Gunnar Klo roses av juryen blant annet for å "samarbeide aktivt med FoU-miljøer, for å produsere stadig mer bærekraftig, enten det gjelder reduksjon av matsvinn, mer miljøvennlig emballasje, eller kortreist fôr for oppdrettsfisk."  

Økologisk Spesialkorn nomineres for å satse på gamle, tradisjonelle kornsorter som er spesielt egnet til de norske forholdene, og for å formidle såkorn tilpasset de lokale, økologiske nisjene til andre bønder.

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) er, som tidligere fylkesrådsleder i Viken, en av de nominerte til Barne- og ungdomsprisen: Viken fylkeskommune er nominert til denne prisen sammen med Folkelig og Spis opp maten, som begge jobber med prosjekter knyttet til matglede og matsvinn for barn.

Samlet matbransjen

Matprisen har siden 2014 løftet frem og hedret bønder, kokker og andre aktører som bryr seg om bærekraftige måltider, og samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikker knyttet til bærekraft og økologi.

Til grunn for Matprisen, ligger "Et bærekraftig måltid". Matprisens bærekraftige måltider samsvarer med veiledningstjenesten Matvalgets retningslinjer for bærekraftig mat. Ingrediensene er sesongbaserte, gjerne økologiske, grønnsaker, belgvekster og korn. Det gjøres bevisste valg av kjøtt og sjømat, maten lages fra bunnen av, og matsvinnet er på et minimum. Bærekraftige måltider er i tråd med FNs bærekraftsmål og nasjonale kostholdsråd.

Blant tidligere vinnere er kokkene og restauratørene Halvar Ellingsen og Heidi Bjerkan, restauranter som Maaemo og Restaurant Rest, og et vidt spekter andre aktører, som Geitmyra matkultursenter for barn, bonde Heinrich Jung, NRK Matsjokket og Rørosmeieriet.

De nominerte og vinnerne kåres av en uavhengig fagjury med ulike kompetanser og tyngde innen matpaletten i Norge.

– Vi lever i en tid hvor valgene vi tar i dag, får dramatisk mye å si for morgendagen. De nominerte er gode eksempler på at måten vi produserer og spiser mat på, kan bidra til å endre kursen vi er på i en mer bærekraftig retning. De er forbilder for sine bransjer som viser at det ikke behøver å være motsetning mellom verdiskapning og et levelig miljø, mellom matglede og et engasjement for en tryggere fremtid, sa juryleder for Matprisen 2021, Marte von Krogh, i forbindelse med annonsering av de nominerte.

KokkeKarlas stipend

Under prisutdelingen 25. november vil også vinner av stipendet til KokkeKarlas legat offentliggjøres. Legatet er opprettet etter ønske fra Karla Linhave Siverts og hennes arvinger, og skal tildeles en ung kvinnelig kokk, og på den måten fremme kokkefaget og kvinner i faget.

Matprisen arrangeres av Debio i samarbeid med Coop Änglamark, Meny Matskatter fra Norge, Rema 1000, Millum, Asko Servering, Nortura, Økologisk Norge, Nores, Norges Bondelag, Landbruksdirektoratet, Matkanalen og Økologisk.no.

De Haes gartneri
De Haes gartneri er nominert til Debioprisen, sammen med Jakobs brød og Norsk Ullgris. Foto: Josefine Linder