Regjeringen ber kommunene bosette 35 000 flyktninger i 2023

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Krigen pågår fortsatt i Ukraina, og mange millioner mennesker har måtte flykte fra hjemlandet sitt. Nå ber regjeringen landets kommuner forberede seg på å ta imot mange flyktninger også neste år.

– Norske kommuner har klart å bosette rekordmange flyktninger rekordraskt. Jeg er stolt og takknemlig for alle som har gjort det mulig. Norske kommuner, lokalsamfunn, skoler, barnehager, frivillige og nabolag – det er så mange som har tatt godt imot flyktningene som søker trygghet i landet vårt. Vi skal stille opp fremover også. Sammen skal vi klare å gi flyktningene som kommer et trygt og godt opphold i Norge, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Hittil i år er over 32.000 flyktninger bosatt eller på vei til å bli bosatt. Alle landes kommuner bosetter flyktninger. De fleste bosatte flyktningene er fra Ukraina, og har midlertidig kollektiv beskyttelse.

– Jeg er svært imponert over innsatsen til kommunene, fylkeskommunene og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Kommunenes solide innsats er avgjørende for at vi skal lykkes. Nå oppfordrer jeg alle til å fatte vedtak i tråd med anmodningen også for neste år, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

Treffsikker bosetting

Det er IMDi som anmoder kommunene om å bosette flyktninger. IMDi offentliggjør tall på hvor mange hver kommune er bedt om å bosette neste år. Å bosette flyktninger er frivillig for kommunene. Erfaringer fra bosettingsarbeidet som er gjort så langt i år er viktige for neste års anmodning til kommunene.

Regjeringen legger til grunn at de fleste som fikk midlertidig beskyttelse i 2022 blir værende i Norge også neste år. De siste anslagene tyder på at mange vil søke om beskyttelse videre i 2023.

Nett-tv Pressekonferanse om flyktningsituasjonen i Noreg og Europa

Se sendingen her

Se sendingen her