Regjeringen gratulerer vinnerne av årets Kavli-pris

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Kavliprisen 2022 går til elleve forskere fra Belgia, Danmark, Frankrike, Israel, Libanon og USA. De hylles for sin banebrytende forskning innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Prisen er på 1 million dollar til hvert av de tre fagområdene, og deles mellom vinnerne.

– På vegne av regjeringen vil jeg gratulere alle årets Kavliprisvinnere med fremragende resultater på sine fagfelt. Takket være deres arbeid over mange tiår, forstår vi nå mer om stjerners indre, og vi har fått nanoteknologi som kan brukes i alt fra batterier til covid-tester. Forskerne i nevrovitenskap har avdekket det genetiske grunnlaget for flere sykdommer i hjernen, og det er nå mulig å gi en diagnose tidligere. Noe som er svært viktig for mange barn og deres familier, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.

Det Norske Videnskaps-Akademi kunngjorde i dag vinnerne:  

Kavliprisen i astrofysikk går til Conny Aerts (Belgia), Jørgen Christensen-Dalsgaard (Danmark) og Roger Ulrich (USA). De får prisen for å ha utviklet et helt forskningsfelt innen sol- og stjerneforskning (helio- og asteroseismologi). Gjennom matematiske metoder og undersøkelser av data fra for eksempel romforskningsfartøyer som Kepler og TESS har de gitt menneskeheten en bedre forståelse for solen og stjernenes indre.

Kavliprisen i nanovitenskap går til David L. Allara (USA), Ralph G. Nuzzo (USA), Jacob Sagiv (Israel) og George Whitesides (USA). Deres forskning ligger bak overflateteknologien som i dag brukes i nær sagt alle deler av hverdagslivet vårt; fra solceller, batterier og printerblekk til covid- og graviditetstester.

Kavliprisen i nevrovitenskap går til Jean-Louis Mandel (Frankrike), Harry T. Orr (USA), Christopher A. Walsh (USA) og Huda Y. Zoghbi (Libanon/USA). Over tid har arbeidet deres med å kartlegge gener gitt økt kunnskap om genetikken bak alvorlige hjernelidelser.

Kavliprisen er et samarbeid mellom Det Norske Videnskaps-Akademi, The Kavli Foundation (USA) og Kunnskapdepartementet.

Les mer om Kavliprisen: https://www.kavliprize.org/