– Mange eldre spiser for lite og feil mat. Derfor er det ekstra viktig at de får sunn og velsmakende mat i en hyggelig ramme, og at de selv får være med å velge hva de skal spise, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Den nye strategien har tre innsatsområder:

  • systematisk ernæringsarbeid
  • tilstrekkelig og riktig kompetanse
  • en mat- og ernæringsoppfølging som er tilpasset brukernes individuelle behov og ønsker

Til tross for flere enkeltstudier, finnes det i dag ingen nasjonal oversikt over eldres kosthold. Regjeringen vil derfor be Helsedirektoratet om å kartlegge hva slags mattilbud de eldre har og hvordan sykehjem og hjemmetjenesten følger opp eldres ernæringsstatus.

– Dette vil gi oss nyttig kunnskap som gjør det mulig å komme med målrettede tiltak. Når eldre går ned i vekt blir helsen og livskvaliteten ofte dårligere, og de får enda større behov for helse- og omsorgstjenester. Alle er tjent med at vi snur denne utviklingen, sier Høie.

Tilsyn har avdekket at mange kommuner jobber for lite systematisk med eldre og ernæring. Dette kan gå utover pasientsikkerheten. I den nye strategien oppfordrer derfor regjeringen  kommunene til å utvikle egne ernæringsstrategier.

– Det er veldig viktig at kommunene jobber systematisk på dette området. Ved fortløpende å følge opp eldres ernæringsstatus, kan man fange opp dem som er i fare for å bli feil- eller underernært, og sette inn nødvendige tiltak før det går for langt, sier Høie.

Strategien presenterer følgende nye tiltak:

– Mat og det å snakke med andre gir trivsel og samhold, man føler at man lever, rett og slett! Det seier leder Mona Magnussen på Sogn frivillighetssentral i Oslo. Se video fra frivillighetssentralen, der eldre møtes flere ganger i uken for å spise samman med andre.