Regjeringen styrker utenrikstjenestens arbeid med klima

Regjeringen lanserer i dag for første gang en klimastrategi for utenrikstjenesten. Strategien skal bidra til å styrke utenrikstjenestens evne til å ivareta og fremme norske interesser og prioriteringer for klima og grønn omstilling i en mer uforutsigbar verden.

– Klima- og naturkriser er menneskehetens aller største utfordring. Den kan kun håndteres gjennom forpliktende internasjonalt samarbeid. Dette gjør klima- og naturkrisen til en definerende utfordring for internasjonalt samarbeid, og dermed også for norsk utenrikspolitikk, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Klimaendringene påvirker nesten alle områder utenrikstjenesten arbeider med. Samtidig er det flere utviklingstrekk som gjør det internasjonale klimasamarbeidet vanskeligere. Enkelte stiller spørsmål ved om klimaendringene er reelle. Klimaagendaen motarbeides i bl.a. FN. Samtidig blir sammenhengene mellom klima, sikkerhet og energi blir stadig tydeligere. Klima og grønn omstilling er viktige temaer både i geopolitikk og internasjonal handel. Utviklingspolitikken blir mer integrert med utenrikspolitikken og sikkerhetspolitikken.

Strategien er en oppfølging av Meld. St. 25 (2024–2025): «Klimamelding 2035 – på vei mot lavutslippssamfunnet», og beskriver hvordan utenrikstjenesten skal arbeide for å bidra til gjennomføring av klimapolitikken de neste fem årene.

– Klima fortsetter å være en av nåtidens største utfordringer, selv i en mer urolig verden. Skal vi gi folk fremtidstro må vi derfor fortsette å prioritere klima høyt framover, og det er nyttig at utenrikstjenesten nå får en strategi for å forsterke sin innsats, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Nett-tv Lansering av klimastrategi for utenrikstjenesten

Se sendingen her

Se sendingen her


Klimaforhandlingene vil fortsatt være et hovedspor for Norges deltakelse i internasjonalt klimasamarbeid. Men utenrikstjenesten må også ha kunnskap og kapasitet til å arbeide med hvordan klima påvirker, og påvirkes av, alle sentrale temaer i utenriks- og utviklingspolitikken. Effektiv og faktabasert informasjon, bl.a. for å motvirke desinformasjon, er sentralt. 

Det blir stadig vanskeligere å redusere fattigdom uten å ta hensyn til klima og miljø. Derfor er klima også sentralt i utviklingspolitikken. Regjeringen prioriterer klimatilpasning, matsikkerhet, global helse, tilgang til bærekraftig energi, humanitær bistand og klimafinansiering.

– De svært bekymringsfulle nedskjæringene i internasjonal bistand vi nå ser gjør det ekstra nødvendig å ha en klar strategi for hvordan vil skal arbeide med klima i utviklingssamarbeidet. Derfor er det så viktig at vi framlegger denne strategien akkurat nå, sier utviklingsminister Åsmund Aukrust.

Strategien viser hva utenrikstjenesten skal fokusere på innenfor ni viktige områder, og angir ni konkrete tiltak for å styrke utenrikstjenestens arbeid.