Stortingsmelding om trygg oppvekst i et digitalt samfunn

Regjeringens tiltak for å gi barn en tryggere digital oppvekst

Nå legger regjeringen frem den første helhetlige stortingsmeldingen om barns oppvekst i et digitalt samfunn. Regjeringen ønsker å være føre var, og føre en tydelig politikk som setter barna og unges trygghet i den digitale hverdagen først.

– Vi kan ikke akseptere en utvikling der skjermen og algoritmene overtar barndommen. I generasjoner har vi lært barna våre å ferdes trygt og passet på dem i de fysiske omgivelsene våre. På samme måte må vi beskytte barn i det digitale samfunnet, og ikke overlate dem alene til algoritmer og techgiganter, sier barne- og familieminister Lene Vågslid.

Norske barn og unge ligger i verdenstoppen når det kommer til bruk av skjerm, sosiale medier og digital teknologi. Mye er positivt med den digitale hverdagen, men skjermbruk og sosiale medier kan også ha negative konsekvensene for barns utvikling, helse og sikkerhet.

– Å sikre barna våre en trygg digital oppvekst er en av vår tids store sosiale og kulturelle utfordringer, og ikke noe vi kan overlate til den enkelte forelder å løse alene. Fellesskapet må stille opp for barn og foreldre med bedre regulering og mer støtte, sier Vågslid.

Stortingsmeldingen er tilgjengelig i sin helhet her:

Regjeringen vil: 

  • Innføre en aldersgrense på 15 år for sosiale medier.
  • Slå hardere ned på kriminalitet som barn utsettes for via internett og sosiale medier.
  • Ansvarliggjøre og regulere teknologiselskapene og forby atferdsbasert markedsføring rettet mot barn.
  • Styrke det nordiske og europeiske samarbeidet for å sikre en trygg digital oppvekst.
  • Holde skolen mobilfri og sikre en bedre balanse mellom skjerm og bok i undervisningen.
  • Ha klare skjermråd til befolkningen.

Strengere krav 

Meldingen inneholder flere tiltak for å styrke barns forbrukervern gjennom regulering av markedsføring og beskyttelse mot skadelig innhold. Regjeringen vil stille strengere krav til teknologiselskapene, og slå hardere ned på kriminalitet og utnyttelse av barn og unge på nett og i sosiale medier.

– Barn er ikke en vare som kommersielle aktører kan bygge sine forret­ningsmodeller rundt. Vi skal sørge for at tjenester, plattformer og markedsføring er tilstrekkelig regulert og ivaretar barns rettigheter. Det vil få konsekvenser hvis tilbyderne ikke følger reglene, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.

Skjerm i skolen 

Tilgangen til digitale verktøy i skolen har økt de siste ti årene, men norske elevers læringsresultater, trivsel og motivasjon har gått ned i den samme perioden. Likevel skårer 40 prosent av norske niendeklassinger på laveste nivå i digitale ferdigheter.

For å styrke konsentrasjon, lek og fellesskap har regjeringen har allerede i stor grad fjernet mobilen fra skolen, gjennom nasjonale anbefalinger. Kunnskapsministeren har nå bedt Utdanningsdirektoratet vurdere om digitale ferdigheter skal være en grunnleggende ferdighet og om det skal innføres et eget teknologifag.

– Det er helt avgjørende at norske elever får økt sin digitale kompetanse, og at de inspireres til å utforske og lære om de mulighetene som ligger i teknologien. Det betyr likevel ikke at digitale verktøy må brukes i alle fag – i alle aldre. De yngste må først og fremst få konsentrere seg om å lære seg å lese, skrive og regne. Da må kommunene og lærerne bruke de verktøyene som gir best læring, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun.

Se pressekonferansen om stortingsmeldingen 10. juni 2025:

Meldingen er utarbeidet av Barne- og familiedepartementet i nært samarbeid med Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Kultur- og likestillingsdepartementet og Kunnskapsdepartementet.

Innføre en aldersgrense på 15 år for sosiale medier

  • Vurdere ulike løsninger for trygg og sikker aldersverifisering for å beskytte barn og unge på sosiale medier
  • Øke aldersgrensen i personopplysningsloven for barns samtykke til behandling av personopplysninger ved bruk av informasjonssamfunnstjenester fra 13 til 15 år.

Klare skjermråd til befolkningen

  • Utvikle og gjøre kjent nasjonale faglige råd om tidsbruk til ulike aldersgrupper

Slå hardere ned på kriminalitet som barn utsettes for via internett og sosiale medier

  • Styrke bistanden til barn og ungdom som er utsatt for deling av bilder og filmer på internett uten samtykke.
  • Utrede hvordan bestemmelsen om «grooming» i straffeloven kan utformes til også å omfatte digitale seksuelle overgrep mot barn.
  • Vurdere mulig øking i strafferammen for brudd på straffeloven § 311 om fremstilling av seksuelle overgrep mot barn
  • Styrke håndhevingen av reglene som beskytter mot deling av nakenbilder og krenkende bilder uten samtykke

Ansvarliggjøre og regulere teknologiselskapene og forby atferdsbasert markedsføring rettet mot barn

  • Fremme barns rettigheter på nett gjennom dialog med plattformselskaper og teknologibransjen
  • Følge utviklingen i unges bruk av pengespill, og blokkere nettsider som tilbyr ulovlige pengespill med skins, virtuell spillvaluta og lignende
  • Jobbe for et mer koordinert og kraftfullt håndhevingsapparat for barns forbrukervern i digitale medier.
  • Sette i kraft nye regler om overtredelsesgebyr for brudd på god markedsføringsskikk overfor barn raskt.
  • Jobbe videre med å særlig verne barn mot markedsføring i sosiale medier og spill
  • Vurdere om det er behov for strengere regulering av foreldres publisering av film og bilder av egne barn i markedsføring på nett

Styrke det nordiske og europeiske samarbeidet for å sikre en trygg digital oppvekst

  • Legge til rette for effektiv håndheving av europeisk regelverk som skal beskytte barn på internett
  • Jobbe for et nordisk samarbeid om barns digitale oppvekst
  • Gi innspill til internasjonal politikk- og regelverksutvikling for å styrke forbrukervernet til barn, herunder når det gjelder blant annet manipulerende og avhengighetsskapende design, lootbokser og EUs Digital Fairness Act.

Holde skolen mobilfri og sikre en bedre balanse mellom skjerm og bok i undervisningen

  • Styrke dialogen med foreldreutvalgene om bruk av digital teknologi i barnehager og skoler og i samarbeidet med hjemmene, inkludert å vurdere tiltak for å støtte skoler og FAUer i arbeidet med å skape en trygg digital hverdag.
  • Utrede hvordan skolen skal møte behovene for digitale ferdigheter, i lys av teknologiutviklingen, framtidige behov og kunnskap om barns digitale hverdag
  • Styrke forskning og formidling om digital praksis i skolen gjennom forskningsprogram for digitalisering og digital kompetanse i barnehage og skole.
  • Følge opp nasjonale anbefalinger for mobilbruk i skolen, og foreslå strammere regulering om nødvendig
  • Utvikle støtteressurser, veiledning og råd for bruk av KI i skolen