Rosemarie Köhn hedres med begravelse på statens bekostning

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Biskop Rosemarie Köhn hedres med begravelse på statens bekostning. Köhn var biskop i Den norske kirke fra 1993 til 2006.

– Biskop Rosemarie Köhn var en mild og modig biskop, og vi har i dag mottatt budskapet om hennes død med sorg. Hun var en biskop som etterlater seg spor, både hos enkeltmennesker og i samfunnet, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Rosemarie Köhn sammen med kvinner utenfor kirken etter at hun er blitt biskop. Hun holder en stor bukett roser.
Nyutnevnt biskop Rosemarie Köhn, 21. mai 1993. Foto: Jon Hauge / Aftenposten

Begravelse på statens bekostning er en utmerkelse som tildeles av regjeringen. Köhns etterlatte har takket ja til dette. Om lag 100 personer har blitt begravet på statens bekostning siden ordningen ble innført i 1881.

– Vi vil huske henne for hennes viktige kamp for en mer åpen kirke og et mer tolerant og likestilt samfunn. Som Norges og Nordens første kvinnelige biskop banet hun vei for likestilling og særlig for kirkens forhold til homofile. Vi er mange som i dag er takknemlige for den livslange innsatsen hun la ned for en rausere kirke, sier statsministeren.

– Rosemarie Köhn var en banebryter og pionèr langt ut over Norges grenser, og en ledestjerne og forbilde for kvinnelig kirkelig lederskap. Hun var en stor leder, ikke først og fremst i vanlige lederegenskaper, men fordi hun så folk. Hun sto opp mot urett og kjempet en modig kamp for alt hun sto for, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe.

– Köhn vil bli husket som en folkekjær biskop som gikk foran og kjempet for likeverd og likestilling. Hun gikk tidlig ut og ba de skeive om unnskyldning for kirkens tidligere handlinger og holdninger, sier barne- og familieministeren.