Samtale med allierte om situasjonen i Østersjøen

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Statsminister Jonas Gahr Støre hadde i ettermiddag en telefonsamtale med statslederne i Tyskland, Sverige og Danmark om denne ukens alvorlige hendelser i Østersjøen.

Statsministeren deltok i dag på en telefonsamtale i regi av den tyske forbundskansleren Olaf Scholz, hvor også den danske statsministeren Mette Fredriksen og Sveriges statsminister Magdalena Andersson var til stede.

De fire statslederne var samstemte om at ødeleggelsene på Nord Stream I og II skyldes villede handlinger, selv om man foreløpig ikke vet hvem som står bak.

Statsministeren redegjorde for Norges vurdering av situasjonen, og hvilke tiltak norske myndigheter nå foretar seg for å trygge gassleveransene fra norsk sokkel.

– Norge er for tiden Europas største gassleverandør, og det er viktig at vi opprettholder produksjonsnivåene for gass. Vi har hatt høy sikkerhet på norsk sokkel gjennom mange tiår. Vi skjerpet sikkerheten i februar da Russland gikk til krig mot Ukraina, og har som følge av siste dagers hendelser i Østersjøen skjerpet sikkerheten ytterligere. Regjeringen tar dette ansvaret på det største alvor, sier statsminister Jonas Gahr Støre.