Sanner vil løfte frem attraktive byer som forbilder

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Stadig flere flytter til tettsteder, og byene vokser i rekordfart. For at byene skal bli gode steder å leve, må vi planlegge smartere. Bokvaliteten må opp og klimagassutslippene ned. Med prisen "Attraktiv by" vil vi få frem de gode forbildene, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Nå går startskuddet for konkurransen Attraktiv by – statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling. 2016 blir andre året Kommunal- og moderniseringsdepartementet deler ut prisen til en by eller et sted som har jobbet systematisk med bærekraftig by- og stedsutvikling.

- Boliger, kafeer og butikker må legges til kollektivknutepunkt. Det må bygges tettere og høyere og samtidig sikre god bokvalitet Alt dette er viktig for å skape grønne byer der folk kan leve gode liv, sier Sanner.

Vinneren får 250.000 kroner i prispenger, et diplom og en plakett. En uavhengig jury, ledet av førsteamanuensis Erling Dokk Holm ved Markedshøyskolen i Oslo (Høyskolen Kristiania), velger ut vinneren.

- Smart byutvikling vil skape gode steder å vokse opp og samtidig være smeltedigler for kultur og innovasjon. God byutvikling vil gjøre det å bo i byen til det mest klimavennlige valget, sier Sanner. 

Prisen retter seg mot små, mellomstore og store byer. Stedet må ikke ha bystatus, men man må kunne vise til resultater i form av bymessige kvaliteter. Prisen deles ut til en bestemt by, et mindre område innad i byen, eller et samarbeidsprosjekt mellom by og omland som fremmer bærekraftig utvikling.

I fjor kom det inn 346 nominasjoner. Stavanger Øst, Lillestrøm og Trondheim ved St. Olavs hospital var finalister – og sistnevnte stakk av med seieren.

- Jeg håper på mange nominasjoner også i år. Det finnes mange attraktive byer og steder i Norge som fortjener en slik pris, sier Sanner.

Alle kan nominere kandidater. Det gjøres helt enkelt ved å skrive inn ditt forslag til hvilken by som er den mest attraktive på Facebook.

Dette er juryen som skal kåre en vinner:

  1. Erling Dokk Holm: statsviter og førsteamanuensis ved Markedshøyskolen i Oslo (Høyskolen Kristiania). Juryleder.
  2. Peter Butenschøn: arkitekt og rådgiver i arkitektur og byplanlegging.
  3. Heidi Ramsvik: rådgiver i stedsutvikling i Nordland fylkeskommune.
  4. Ulrika Staugaard: delvis privatpraktiserende arkitekt og ansatt i Statsbygg.
  5. Elisabeth Sjo Jespersen: daglig leder i Grønn By Stavanger.
  6. Michael Fuller-Gee, byplanlegger Arendal.