Signerte bygdevekstavtale med Aure og Smøla

Kommunene Aure og Smøla skal med støtte fra staten og fylkeskommunen utvikle sine lokalsamfunn gjennom styrket attraktivitet, kompetanse og næringsutvikling i regionen.

– Mange norske distriktskommuner står i en krevende omstilling. Bygdevekstavtalen i Aure og Smøla er et godt grunnlag for å jobbe sammen om å utvikle nye løsninger for distriktene. Her kan vi sammen vise hvordan innovasjon og samarbeid kan bidra til å skape framtidens distriktskommune, sier statssekretær Raaen.

I januar 2024 lanserte regjeringen fem nye bygdevekstpiloter for utprøving av virkemiddelet bygdevekstavtaler. Siden da har pilotene arbeidet med å utforme avtalene i nært samarbeid med fylkeskommune og stat. Onsdag 4. juni signerte statssekretær Emil Raaen avtalen med kommunene i Møre og Romsdal på vegne av regjeringen.

Bygdevekstavtaler er et virkemiddel som skal bidra til bosetting, tilgang på kompetent arbeidskraft og fremtidsrettet næringsutvikling i de minst sentrale delene av distrikts-Norge. Avtalene skal legge til rette for utviklingsarbeid i pilotene slik at de kan utnytte lokale og regionale muligheter bedre.

Aure og Smøla har satt seg som mål å utvikle attraktive og levende tettsteder, med fokus på sosial bærekraft, møteplasser og boligbygging. De ønsker også å utvikle nye samarbeidsformer for arealforvaltning og krafttilgang, samt utforske løsninger for bedre mobilitet og hverdagslogistikk. De har med seg et sterkt lag med blant andre Husbanken, Statsforvalteren og Distriktssenteret.

– Aure og Smøla tar tak i boligutvikling, rekruttering og næringsutvikling, som er noen av de mest grunnleggende utfordringene i Distrikts-Norge. Det er gledelig at de vil bruke bygdevekstarbeidet til å utforske lokale løsninger på dette, og at de har koblet seg sammen med aktører som bidrar med viktig kapasitet og kompetanse, sier Raaen. 

Aure og Smøla samarbeider med flere relevante aktører. Disse har vært sentrale i utviklingen av bygdevekstavtalene og fremdriften i arbeidet. De gir også pilotene tilgang til kompetanse, nettverk og ressurser. Statssekretæren trekker særlig frem fylkeskommunen.

– Møre og Romsdal fylkeskommune er en naturlig samarbeidspartner for kommunene i piloten, og jeg er derfor glad for at de har besluttet å signere som hovedpart sammen med oss i dag, sier Raaen.

Med signeringen i Aure har staten signert frem nye bygdevekstavtaler denne våren. Pilotene skal utvikle flere aktuelle temaer i sine avtaler, eksempelvis digitalisering, rekruttering, utenforskap, utdanning, boligutvikling og næringsutvikling. Totalt har staten nå ti bygdevekstavtaler med totalt 35 distriktskommuner og syv fylkeskommuner.