Signerte bygdevekstavtale i Nord-Troms

Kommunene Nordreisa, Kvænangen, Kåfjord og Skjervøy skal med støtte fra staten og fylkeskommunen utvikle sine lokalsamfunn gjennom digitalisering, sterkere samarbeid og boligutvikling.

– Mange norske distriktskommuner står i en krevende omstilling. Bygdevekstavtalen i Nord-Tromspiloten er et godt grunnlag for å utvikle nye løsninger for distriktene. Dette er innovasjonsarbeid i praksis, sier statssekretær Emil Raaen.

I januar 2024 lanserte regjeringen fem nye bygdevekstpiloter for utprøving av virkemiddelet «bygdevekstavtaler». Siden da har pilotene arbeidet med å utforme avtalene i nært samarbeid med fylkeskommune og staten. Onsdag 28. mai signerte statssekretær Raaen avtalen med kommunene i Nord-Tromspå vegne av regjeringen.

Bygdevekstavtaler er et virkemiddel som skal bidra til bosetting, tilgang på kompetent arbeidskraft og fremtidsrettet næringsutvikling i de minst sentrale delene av distrikts-Norge. Avtalene skal blant annet legge til rette for utviklingsarbeid i pilotene slik at de kan utnytte lokale og regionale muligheter bedre.

Kommunene i Nord-Troms ønsker å bli mer  attraktive, og utvikle kommunale tjenester gjennom tettere samarbeid. De vil også  bruke mer digitale løsninger, og utvikle et mer variert boligtilbud. De har også med seg Husbanken og Statsforvalteren.

– Innovasjon, omstilling og digitalisering trekkes ofte frem som løsninger på utfordringene norske kommuner står ovenfor. Det er derfor gledelig å se at piloten i Nord-Troms skal utforske nettopp disse mulighetene gjennom bygdevekstavtalen, og at de har koblet seg sammen med aktører som bidrar med viktig kapasitet og kompetanse, sier Raaen. 

Piloten i Nord-Troms samarbeider med flere relevante aktører. Disse har vært sentrale i blant annet utviklingen av bygdevekstavtalene og fremdriften i arbeidet. De gir også pilotene tilgang til kompetanse, nettverk og ressurser.

– Fylkeskommune er en naturlig samarbeidspartner. Jeg er derfor glad for at de signerer som hovedpart sammen med oss i dag. Det er også viktig at statsforvalteren i Troms og Finnmark, og Husbanken er med, sier Raaen.

I løpet av våren skal alle fem bygdevekstavtalene signeres. Innlandet og Solund og Fedje har allerede signert sine avtaler. Etter at statssekretær Raaen signerer avtalen for piloten i Nord-Troms, står Vest-Telemark og Smøla og Aure for tur. Pilotene skal utvikle flere aktuelle temaer i sine avtaler, eksempelvis digitalisering, rekruttering, utenforskap, utdanning, boligutvikling og næringsutvikling. Når signeringene er gjennomført, vil regjeringen ha inngått totalt ti bygdevekstavtaler med 35 distriktskommuner og sju fylkeskommuner.