Statsminister Jonas Gahr Støre med støtte til kriserammet Moldova

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Statsministeren snakket fredag med Moldovas statsminister Natalia Gavrilita. Moldova er havnet i en akutt energikrise som følge av Russlands manipulering av landets tilgang på gass og elektrisitet. Krisen slår hardt inn for Moldovas befolkning og truer med å destabilisere den politiske situasjonen i landet. Under samtalen meddelte statsministeren at Norge vil støtte Moldova med NOK 100 millioner for å avhjelpe krisen i landet.

– Norge er bekymret for utviklingen i Moldova. Landet er en viktig randstat til Ukraina som har tatt imot veldig mange flyktninger. Det er viktig å støtte opp under den demokratisk valgte regjeringen, sier statsminister Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre sitter på kontorstolen på kontoret sitt og snakker med Moldovas statsminister på telefonen.
Statsminister Jonas Gahr Støre i telefonmøte. Foto: Robin Vienberg / Statsministerens kontor

Ved siden av støtten Norge gir til Moldova i denne omgang, vil Norge også oppfordre andre land til å vise solidaritet med Moldova.

– Moldova står i første linje i møtet med et aggressivt Russland og har over tid vært gjenstand for press og innblanding. Dette har tiltatt i styrke den senere tid. Nå er det viktig at Moldova opplever at de ikke står alene, men inngår i et europeisk fellesskap, sier statsminister Støre.