Statsminister Jonas Gahr Støre møtte fredsprisvinnerne

Statsministeren møtte i dag journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov, vinnerne av Nobels fredspris for 2021.

– Årets fredspris er en viktig påminnelse om den sentrale betydningen ytrings- og pressefrihet har for demokrati og varig fred, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre, Maria Ressa og Dmitrij Muratov i Parkveien 45.
Statsminister Jonas Gahr Støre på møtet med fredsprisvinnerne Maria Ressa og Dmitrij Muratov 11. desember 2021. Foto: Kaja Godager/Statsministerens kontor

Møtet fant sted i Regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien 45, hvor statsministeren hadde invitert til Nobelfrokost.

– Jeg gratulerte Maria Ressa og Dmitrij Muratov igjen med tildelingen av årets Nobels fredspris. De to er svært modige representanter for alle som kjemper for ytringsfrihet, ofte med stor personlig risiko, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Siden 2016 har over 400 journalister blitt drept på grunn av sitt arbeid, de fleste av dem utenfor konfliktsoner.

– Et angrep på en journalist og den frie presse er et angrep på oss alle. Fredsprisen er en viktig anerkjennelse av den uavhengige, kritiske journalistikkens betydning for å sikre ytringsfrihet, en opplyst og inkluderende offentlig debatt og for å bidra til varig fred, fortsetter statsministeren.

De siste årene har vilkårene for grunnleggende rettigheter og demokratiske verdier blitt forverret mange steder i verden. Koronapandemien har forsterket denne utviklingen.

– Tilgang til pålitelig informasjon innskrenkes og feilaktig informasjon spres raskere og bredere enn noen sinne på internett. Å hegne om fri, uavhengig og undersøkende journalistikk er svært viktig i en tid hvor demokratiske verdier utfordres og folks tillit til demokratiske institusjoner ofte undergraves, sier statsministeren.

Norge topper Reportere uten grensers pressefrihetsindeks for femte år på rad.

– Dette gir oss en posisjon og en mulighet til å bidra til å styrke og beskytte pressefriheten. Vi er forkjempere for ytrings- og pressefrihet også internasjonalt og regjeringen har en egen strategi for dette arbeidet, avslutter Støre.