Statsminister Jonas Gahr Støre på Equinors Høstkonferanse

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

De høye og ustabile energiprisene i Europa er ikke i Norges interesse, sa statsminister Jonas Gahr Støre på Equinors høstkonferanse i Oslo tirsdag. I talen sin snakket statsministeren blant annet om behovet for energisikkerhet og omstillingen til fornybar energi.

Statsminister Jonas Gahr Støre snakket blant annet om behovet for energisikkerhet og omstillingen til fornybar energi, da han talte på Equinors høstkonferanse.
Statsminister Jonas Gahr Støre snakket blant annet om behovet for energisikkerhet og omstillingen til fornybar energi, da han talte på Equinors høstkonferanse. Foto: Ole Jørgen Bratland

Høstkonferansen arrangeres av Equinor, Olje- og energidepartementet og Det internasjonale energibyrået (IEA).

Støre trakk opp det store bildet i Europa med økende energipriser som følge av russisk manipulasjon av gassmarkedet, og sa at Norges viktigste bidrag er å være en stabil gassleverandør. Equinor er kanskje Europas viktigste selskap i dagens situasjon.

Equinor fyller femti år i 2022, og Støre trakk frem at han som mangeårig toppolitiker har god kjennskap til selskapet.

– Jeg har lært å kjenne et selskap som i økende grad har utviklet en strategisk, industriell visjon om å være en del av løsningen på klimaproblemet. Denne utviklingen, som vi ser på tvers av sektoren, har potensial til å endre hele energisektoren, sa han.

Statsministeren snakket også om klimamålene, og viste til at Norge har forpliktet seg til å redusere utslippene med minst 55 prosen innen 2030.

Støre trakk også frem regjeringens satsing på karbonfangst- og lagring.

– Vi er verdensledende på CCS, Langskip baner vei for CCS som et avgjørende verktøy for industrien. Vi har også høye ambisjoner innen havvind, sa Støre.

Statsministeren takket de som arbeider på norsk sokkel.

– Jeg vil rette en takk til alle som jobber i norsk olje- og gassektor, spesielt de som jobber offshore. Dere bidrar bokstavelig talt til å holde lysene på i Europa. Jeg vet at mange har opplevd en følelse av økt utrygghet etter eksplosjonene i Østersjøen i september. Jeg kan forsikre dere om at vi tar sikkerhet på sokkelen svært alvorlig. Dette har alltid vært en prioritet for regjeringen, men vi har tatt flere grep i år. Av hensyn til personell, og for å sikre uavbrutt tilførsel av norsk gass til Europa, sa statsministeren.