Statsminister Støre hadde samtale med president Putin

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Statsminister Jonas Gahr Støre hadde torsdag formiddag en times telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin.

Nett-tv Statsminister Støre hadde samtale med president Putin

Se sendingen her

Se sendingen her

– Russlands invasjon i Ukraina er et brutalt angrep på et fritt land og et uskyldig folk som nå utsettes for ufattelige lidelser. Jeg ba presidenten innstendig om å avslutte krigshandlingene i Ukraina, trekke de russiske styrkene ut og sikre humanitær tilgang. Jeg understreket spesielt at sivilbefolkningen i Mariupol må få humanitær tilgang og at krigen må få en forhandlet løsning, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Statsminister Støre hadde samtale med president Putin
Statsminister Støre hadde samtale med president Putin. Foto: Statsministerens kontor. Lisensinfo

Krigen har ført nærmere fire millioner mennesker på flukt fra Ukraina, og nær 6,5 millioner er internt fordrevne i Ukraina.

– Vi er dypt bekymret for de store lidelsene den russiske invasjonen har ført til. Vi må gjøre det vi kan for å finne en forhandlet løsning på denne krigen, sier Støre.

Det var statsminister Støre som tok initiativ til samtalen, etter å ha diskutert initiativet med allierte i Norden, Europa og USA. I går ettermiddag hadde statsminister Støre også en videosamtale med Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal.  

– Russland er vårt naboland. Det var derfor viktig for oss å formidle vårt syn på krigen direkte til den russiske presidenten. Vi har svært nøkterne forventninger til hva vi kan oppnå, men ikke noe skal være uprøvd i den situasjonen vi nå er i. Lidelsene må ta slutt. Vårt viktigste budskap var at Russlands krigføring må stoppe, sier Støre.

Priv. til red.:
Statsministeren tilgjengelig for pressen

Statsminister Jonas Gahr Støre er tilgjengelig for pressen på Statsministerens kontor torsdag 31. mars kl. 1315. Her vil han svare på spørsmål i plenum om telefonsamtalen med Russlands president. Journalister som ikke har mulighet til å komme fysisk, kan sende inn sine spørsmål på forhånd til smkinfo@smk.dep.no

Sted: Statsministerens kontor, Glacisgata 1.
Ta med gyldig pressekort og ID.

Statsministerens kontor legger til rette for deling av foto og video. Foto til fri bruk blir publisert på Flickr. Pressetilgjengeligheten blir filmet av Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) og kan følges direkte på www.regjeringen.no. Der kan også videofilen lastes ned i etterkant. DSS distribuerer som vanlig publiseringspunkt til medium som vil sende pressetilgjengeligheten direkte. DSS kan kontaktes på telefon 22 24 88 45 eller e-post dss-videoproduksjon@dss.dep.no.

Presse som ønsker å bygge inn nett-tv-sendinga på sine nettsider kan bruke følgende embed-kode: <div id='wowza_player'></div><script id='player_embed' src='//player.cloud.wowza.com/hosted/k7fvkgpt/wowza.js' type='text/javascript'></script>

Pressekontakter er statssekretær Tale Benedikte Jordbakke, telefon 97 65 14 57, e-post tjo@smk.dep.no og kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse, telefon 99 21 46 10, e-post ahj@smk.dep.no.