Statsminister Støre møtte Kosovos statsminister Albin Kurti

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

– Vi kan ikke ta stabiliteten på Vest-Balkan for gitt, sa statsminister Jonas Gahr Støre da han i dag møtte Kosovos statsminister Albin Kurti i Oslo.

Statsminister Jonas Gahr Støre tar imot Kosovos statsminister Albin Kurti
Statsminister Jonas Gahr Støre tar imot Kosovos statsminister Albin Kurti i statsministerboligen. Foto: Tor Borgersen/Statsministerens kontor

Møtet var en markering av Norges støtte til Kosovo og den EU-ledede dialogen mellom Kosovo og Serbia. De to statsministrene var samstemte i fordømmelsen av Russlands brutale angrepskrig i Ukraina. Statsministrene drøftet hvordan samarbeidet mellom Norge og Kosovo kan styrkes på det økonomiske og sosiale området. Samtalen dreide seg særlig om anstrengelsene for å sikre fortsatt stabilitet på Vest-Balkan.

– Vi kan ikke ta stabiliteten på Vest-Balkan for gitt. Uløste utfordringer fra 1990-tallet kan sette regionen i brann på nytt, sier statsminister Støre.

Norge anerkjente Kosovo 28. mars for 14 år siden, bare en måned etter at landet erklærte seg uavhengig fra Serbia. Landet er i en spesiell situasjon siden en rekke land ikke anerkjenner Kosovo som selvstendig stat.

– Dette kan bare løses gjennom den EU-ledede dialogen mellom Kosovo og Serbia. Inngåtte avtaler må gjennomføres og begge parter må unngå handlinger som svekker tilliten mellom dem. Jeg benyttet derfor møtet til å beklage at Kosovo ikke tillater gjennomføring av de serbiske valgene 3. april etter samme mønster som ved tidligere valg, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Statsminister Kurti møtte også utenriksminister Anniken Huitfeldt under sitt besøk til Oslo. Det bilaterale forholdet, den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa og den EU-ledede dialogen mellom Kosovo og Serbia var temaer i samtalen mellom de to.