Statsminister Støre på europeisk toppmøte med støtte til Ukraina

Statsminister Jonas Gahr Støre deltok torsdag på det tredje møtet i European Political Community (EPC), som samler regjeringssjefer fra hele Europa. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var også til stede.

EPC ble etablert for et år siden etter initiativ fra Frankrikes president Macron. Bakgrunnen var den nye sikkerhetspolitiske situasjonen etter Russlands invasjon i Ukraina, og ønsket om å samle land med felles demokratiske verdier uavhengig av EU-tilknytning. 

Statsminister Jonas Gahr Støre håndhilser på president Zelenskyj
Statsminister Jonas Gahr Støre og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Pool PEUE / Villar López

– President Zelenskyj holdt et sterkt innlegg om hva som er på spill i Europa.  Europa må stå sammen i vanskelige tider. Det gjelder i møte med Russlands angreps- og erobringskrig mot Ukraina, men også andre utfordringer som klimakrise og migrasjon. Disse utfordringene må håndteres i fellesskap, og Norge skal ta vår del av ansvaret, blant annet som Europas største energileverandør, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Møtet ble holdt i Granada i Spania. Statsminister Jonas Gahr Støre ledet blant annet et panel om klima og energi sammen med Romanias president Klaus Iohannis. Deltakerne var stats- og regjeringssjefer fra en rekke land.

Klimarelaterte naturkatastrofer, globalt klimasamarbeid og styrket energisamarbeid i Europa var blant temaene i diskusjonen.

– EPC-møtet er en nyttig arena og et sterkt symbol. To europeiske land er ikke her: Russland og Belarus. Resten av Europa møtes, både EU-medlemmer og ikke-medlemmer. Vi er forskjellige land, men med felles mål om samarbeid og respekt for folkeretten. Vi må holde fast ved en felles europeisk linje overfor Russland, og fordømme bruk av krig for å nå politiske mål, sier statsminister Støre.

Fakta om European Political Community

European Political Community ble etablert i kjølvannet av Russlands fullskala invasjon av Ukraina i februar 2022 for å styrke samarbeidet mellom europeiske land både i og utenfor EU, med basis i felles verdier og på områder som fred og sikkerhet, energi, klima og økonomi. 

EPC møttes første gang 6. oktober 2022 i Praha, og igjen i Chisinau 1. juni 2023. Alle europeiske land unntatt Russland og Belarus deltar. Norge har vært representert ved statsminister Jonas Gahr Støre ved alle tre anledninger.