Nyheter

Statsministeren besøkte hangarskipet USS Gerald R. Ford

Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford utenfor Oslo fredag kveld. Skipet er på sitt første operative tokt og er i Norge for å trene og øve med allierte.

– Jeg besøkte USS Gerald R. Ford utenfor østkysten av USA i september i fjor og er glad for anledningen til å komme om bord igjen. Hangarskipets tilstedeværelse er en markering av USAs militære styrke. Men det er også et klart uttrykk for det sterke partnerskapet mellom Norge og USA, og for USAs forpliktelse til europeisk sikkerhet. Dette er spesielt viktig i en tid med økt spenning og krig i Ukraina, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

USS Gerald R. Ford besøker Oslo før fartøyet skal seile videre nordover langs norskekysten.

–  Norge tar et spesielt ansvar for å sikre god situasjonsforståelse i nordområdene. Vi er NATOs øyne og ører i nord. Dette prioriterer vi høyt, og vi deler informasjon med våre allierte. Vi har en lang tradisjon med amerikansk militær aktivitet i Norge og norske havområder. Det er viktig at våre nærmeste allierte er kjent med å kunne operere under norske forhold. Vi har gjensidig utbytte av å trene og øve sammen, sier Støre.

Statsministeren på det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford
Statsministeren besøkte det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford inne i Oslofjorden Foto: Statsministerens kontor


Fakta om USS Gerald R. Ford
Skipet er den amerikanske marinens siste innkjøp. Det er 333 meter langt og 76 meter høyt. Toppfarten er på over 30 knop. Skipet har plass til over 75 luftfartøy om bord. Mannskapet er på over 5000.