Statsministeren besøkte Kirkenes

Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Kirkenes onsdag 21. og torsdag 22. februar, og fikk møte vernepliktige som bemanner en observasjonspost på grensen til Russland. Han hadde også en samtale med en ukrainsk flyktning som har språkpraksis hos en lokal arbeidsgiver, i tillegg til at han deltok på Kirkeneskonferansen.

Statsminister Jonas Gahr Støre på en observasjonspost ved grensen til Russland.
– Vi velger ikke våre naboer, sa statsministeren i sitt innlegg på Kirkeneskonferansen. Her besøker han et observasjonstårn like ved grensen til Russland, som bemannes av norske vernepliktige. Foto: Arnfinn Sjøenden/Forsvaret

24. februar er det to år siden Russlands invasjon av Ukraina, og det satte sitt preg på statsministerens besøk. I innlegget sitt  på Kirkeneskonferansen sa han at Norge ikke velger sin geografi, og at det er opp til oss hvordan vi utvikler mulighetene og håndterer utfordringene. Norge velger heller ikke sine naboer: 

– Vi skal ikke frykte at vi står foran en krig. Men i en sikkerhetspolitisk situasjon hvor Russland har gått til krig mot et naboland og har en militær økonomi med kraftig opprustning , har det konsekvenser for oss i Norge. Derfor vil vi legge frem en langtidsplan for Forsvaret som bygger et forsvar for fremtiden, sa Støre.

Soldater på vakt

Statsministeren hilser på vernepliktige grensevakter.
Statsministeren hilser på unge vernepliktige som bemanner observasjonsposten på Vardefjell like ved grensen til Russland. Fra venstre Herman Myklebust-Lande, Tormod Haffenbrädl og Jørgen Berntsen. Foto: Arnfinn Sjøenden/Forsvaret

Onsdag ettermiddag besøkte statsministeren Jarfjord grensestasjon og fikk en orientering, blant annet om et nytt bærbart luftvernsystem. Han fikk også en patruljetur med snøscooter til observasjonsposten på Vardefjell rett ved grensen til Russland, der han møtte unge vernepliktige. De bemanner et utkikkstårn og går patrulje langs grensen, i tillegg til andre oppgaver.

– Nordområdene er vårt viktigste strategiske satsingsområde, og sikkerhet ved grensen er viktig del av tryggheten vår. De som er på observasjonsposten løser oppdraget sitt på en god måte. Jeg synes det er flott å se at det vi har vedtatt politisk om å styrke nærværet i nord blir løst på en så god måte, sier statsministeren.

Ukrainsk flyktning

Torsdag fikk han et møte med ukrainske Viktoriia Berezovchuk (32) som kom til Kirkenes for et år og fire måneder siden sammen med sine to barn og sin mor. Viktoriia har språkpraksis i frisørsalongen til Ella Borch som kom til Kirkenes fra Russland for 21 år siden.

Statsministeren møter ukrainsk flyktning og frisøren som er hennes arbeidsgiver i Kirkenes.
Viktoriia Berezovchuk (til høyre) kom til Kirkenes fra Ukraina for litt over et år siden, og får språkpraksis i frisørsalongen til Ella Borch. – Språket er avgjørende for at flyktningene skal komme ut i arbeid, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: SMK

 Viktoriia har lært mye norsk gjennom språkpraksisen, og drømmer om å få opplæring som frisør.

–  Det er veldig flott at Ella Borch som driver salongen gjør en innsats ved å gi språkpraksis og arbeidstrening til Viktoriia. Vi legger vekt på at ukrainske flyktninger skal komme inn i arbeidslivet på en ordnet måte, og da er språket viktig. Viktoriia har lært seg nok norsk til å være på en norsk arbeidsplass, og vi har gode erfaringer med at flyktninger kommer i jobb, sier statsministeren.

Lys for Navalnyj

Statsministeren benyttet anledning til å tenne et lys for den avdøde russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj under oppholdet i i Kirkenes. Bildet av Navalnyj var en del av utstillingen Faces of Russian Resistance, arrangert av foreningen SmåRådina: for demokrati i Russland.

Statsminister Jonas Gahr Støre tenner lys for Aleksej Navalnyj.
– Russiske myndigheter bærer ansvaret for Aleksej Navalnyjs død, sier statsminister Jonas Gahr Støre, som tente et lys for Navalnyj da han var i Kirkenes. Foto: SMK

– Aleksej Navalnyjs død sier mye om hva slags system Vladimir Putin har bygget.  Det er skremmende å se hvordan regimet behandler regimekritikere og de som tør å tale Kreml midt imot. Russland har i dag et økende antall politiske fanger og undertrykkingen er svært omfattende, sier statsministeren.

Han sier at Aleksej Navalnyj vil bli husket for sin modige og nådeløse kamp mot korrupsjon og maktmisbruk.

–Det er russiske myndigheter som bærer det hele og fulle ansvar for hans tragiske død, sier Støre.

Statsministeren hadde også møte med Øst-Finnmarkrådet, som består av ordførere og andre kommunepolitikere fra Lebesby, Gamvik, Berlevåg, Båtsfjord, Vardø, Vadsø, Sør-Varanger, Nesseby og Tana. De tok opp ulike problemstillinger i Øst-Finnmark med statsministeren, og understreket blant annet viktigheten av flere av initiativene som er tatt de siste årene, som innføringen av gratis barnehage i tiltakssonen.