Statsministeren gratulerer den tunisiske dialogkvartetten

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Jeg gratulerer den tunisiske dialogkvartetten med Nobels fredspris 2015. I Tunisia lever håpet fra den arabiske våren fortsatt, sier statsminister Erna Solberg.

Den norske Nobelkomite har tildelt Nobels fredspris 2015 til den tunisiske «Kvartetten for nasjonal dialog». I begrunnelsen peker Den norske Nobelkomite på kvartettens avgjørende bidrag til byggingen av et inkluderende demokratisk samfunn i Tunisia i kjølvannet av den arabiske våren i 2011.

- Situasjonen i Midtøsten og deler av Nord-Afrika er preget av stor ustabilitet. Årets tildeling viser at bred dialog med sivilsamfunnet og støtte til moderate krefter øker sjansene for å lykkes med demokratisering. Eksemplet fra Tunisia viser vei for andre land i regionen, sier statsminister Erna Solberg.

Norge har lang tradisjon for å støtte sivilsamfunnets arbeid med demokratisering og menneskerettigheter. Regjeringen tar sikte på å øke støtten til sårbare stater. 

- Tunisia viser betydningen av institusjonsbygging. Det er en viktig påminnelse om at verdenssamfunnet må øke støtten til sårbare stater og arbeidet med demokratiske prosesser. Kampen mot radikalisering er en viktig del av dette. Sivilsamfunnet har en avgjørende rolle i disse prosessene og må inkluderes og gis plass i samfunnsutviklingen, sier Solberg.