Statsministeren møtte familien til fredsprisvinner Narges Mohammadi

Statsminister Jonas Gahr Støre møtte i dag familien til Nobel fredsprisvinner Narges Mohammadi. Støre overbragte sine gratulasjoner på vegne av den norske regjering til familien, da Narges selv sitter fengslet i Evin-fengselet i Iran.

Årets fredspris er gitt til den iranske menneskerettighetsforsvareren Narges Mohammadi for hennes iherdige kamp mot undertrykkelse av iranske kvinner og hennes kamp for å fremme menneskerettigheter og frihet for alle.

The Prime Minsiter welcomes the guests by the door.
Prime Minister Støre welcomes the family of the Nobel Peace Prize laureate Narges Mohammadi. Foto: Kaja Schill Godager / Statsministerens kontor

– Jeg gratulerte i dag familien til Narges Mohammadi med tildelingen av Nobels fredspris. De mottar prisen på vegne av Mohammadi, som selv sitter fengslet i Iran. Hun får prisen for sitt utrettelige arbeid med å styrke kvinners stilling og fremme menneskerettigheter og frihet. Årets fredspris er en tydelig anerkjennelse av hvilken betydning menneskerettighetsforsvarere har for fred og demokrati, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Narges Mohammadi har blitt arrestert og fengslet gjentatte ganger, senest i 2022, og hun er i alt dømt til over 30 år i fengsel og pisking. Hun er også blitt holdt i isolasjon i lengre perioder.

Familien til Nobelprisvinneren sitter til bords med statsminister Støre.
Familien til fredsprisvinnar Narges Mohammadi i samtale med statsminister Jonas Gahr Støre i statsministerbustaden. Foto: Kaja Schill Godager / Statsministerens kontor

– Undertrykkelsen av kvinner i mange land, heriblant Iran, er grov og etter vårt syn klart i strid med deres internasjonale forpliktelser. Jeg håper at årets pris vil inspirere kvinner og menn som jobber for fred og demokrati under krevende forhold verden rundt. Norge har gjentatte ganger og over flere år tatt opp Mohammadis sak med Iran, og andre saker som hennes, inkludert soningsforholdene. Jeg har også selv tatt opp situasjonen for kvinnelige MR-forsvarere, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Pressekonferanse med statsminister Støre og familien til fredsprisvinneren.
Fra pressekonferansen etter nobelfrokosten i statsministerboligen. Foto: Kaja Schill Godager / Statsministerens kontor

Nett-tv Statsministeren møter familien til fredsprisvinnar - engelsk språk

Se sendingen her

Se sendingen her