Statsministeren tok imot det danske kongeparet

Statsminister Jonas Gahr Støre tok i dag imot kong Frederik X og dronning Mary av Danmark. Møtet inngikk i det offisielle programmet under det danske kongeparets statsbesøk til Norge. Besøket er det danske kongeparets første besøk til Norge etter tronskiftet og bekrefter de tette båndene og det nære naboforholdet mellom Danmark og Norge.

Statsminister Jonas Gahr Støre møter Danmarks kongepar i Forsvarssjefens residens på Akershus festning.
Statsminister Jonas Gahr Støre møter Danmarks kongepar i Forsvarssjefens residens på Akershus festning. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

– Det nære forholdet mellom Danmark og Norge har dype røtter og gjenspeiles i felles verdier og kultur, og et nært vennskap mellom våre to lands innbyggere. Vi har begge ambisiøse mål i den grønne omstillingen, som gir gode muligheter for enda tettere samarbeid mellom næringsliv og forskningsmiljøer i Danmark og Norge. I en krevende tid for Europa står vi som nære allierte sammen i vår felles støtte til Ukraina, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Det to dager lange statsbesøket startet i går da det danske kongeparet ble ønsket velkommen av H.M. Kongen og H.M. Dronningen på Honnørbryggen. Deretter var det kransenedleggelse på Akershus festning og møte med stortingspresident Masud Gharahkhani.

Kongeparet besøkte også Oslo Science City og møtte studenter og representanter for dansk og norsk næringsliv. Her deltok også digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldenes Tung og forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel. Under besøket ble det gjennomført en omvisning i forskningsinfrastruktur for mikrosystemer og nanoteknologi, i tillegg til signering av samarbeidsavtale (2024-2027) mellom Universitetet i Oslo og Københavns universitet.

Dagen ble avsluttet med gallamiddag på Det kongelige slott.

Regjeringens lunsj for Danmarks kongepar på Akershus slott.  15. mai 2024: Regjeringens lunsj for Danmarks kongepar på Akershus slott.   Statsminister Jonas Gahr Støre, Kong Frederik, Dronning Sonja, Kong Harald, Dronning Mary, Kronprinsesse Mette-Marit og Kronprins Haakon
Statsminister Jonas Gahr Støre, Kong Frederik, Dronning Sonja, Kong Harald, Dronning Mary, Kronprinsesse Mette-Marit og Kronprins Haakon i forbindelse med regjeringens lunsj for Danmarks kongepar på Akershus slott. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

På programmet den andre dagen av besøket stod regjeringens lunsj på Akershus slott. I tillegg besøkte kong Frederik og dronning Mary Ulsrudvannet i Østmarka, sammen med blant andre klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Kongeparet reiste kollektivt og fikk møte ungdom som aktivt bruker naturen. Ulsrudvannet ligger like ved det vernede Østmarka friluftslivsområde. Herfra kan man gå eller sykle videre inn i Østmarka nasjonalpark.

Kongeparet deltok også på en arkitekturvandring ved Oslos havnefront. Statsbesøket avsluttes med en returmottakelse på kongeskipet Dannebrog onsdag kveld.