Statsministerens åpningstale til Borealis vinterfestival og Finnmarksløpet

Ordfører, leder for Det internasjonale hundekjørerforbundet (IFSS), kjære alle sammen, Boreas het guden for nordavinden i gresk og romersk mytologi. Boreas brakte kulde, klar himmel, vinter. Borealis betyr jo nordlig – det er selve ordet for vår geografi.

Sjekkes mot fremføring

I norrøn mytologi har vi en lignende skikkelse, naturguddommen Driva – snødrevet. Henne kjenner vi også godt.

Aurora Borealis, nordlyset oppe på himmelen.

Mens dere er lyskildene her på jorden: Barn og voksne, tobente og firbente. Og de skinnende kunstverkene rundt oss.

Det er godt å være her i kveld. Jeg kjenner varmen, til tross for de mange kuldegradene, fra en flott kommune, en flott by og en flott landsdel. Jeg kommer fra Lakselv, Porsanger og Karasjok, jeg har vært mye ute i dag, jeg har besøkt Sametinget, og hatt en flott kjøretur hit.

Da jeg kjørte hit til Alta fra Lakselv, så tok det lang tid – men jeg tenkte at jeg bare har kjørt en brøkdel av det hundene og førerne skal ut på nå. Det gir virkelig et inntrykk av hva dette handler om. Og det finnes ingen bedre start på løpet enn her i Alta.

Kulturfestivaler – som Borealis – er viktige av mange grunner.

Kunst og kultur er alltid viktig, i seg selv. Vi skal ha noe å leve av – men vi trenger også noe å leve for.

Kultur bringer oss sammen. Og skaper møteplasser, felles steder.

Gir opplevelser, holder tradisjoner vedlike og skaper nye minner.

Kultur skaper og styrker vår identitet, i alt det mangfoldet vi er i vårt land i dag, minoriteter og majoriteter. Det er kulturen som bringer og binder oss sammen.

Borealis er både lokal og internasjonal, den viser hva andre land og kulturer byr på. Viser hva vi har sammen. Hva vi kan skape sammen. Vi har flagg her bak meg fra 10-15 land. Borealis er internasjonal – som Finnmarksløpet.

Kultur er også næring, en kreativ næring. Kultur skaper jobber, arbeidsplasser, opplevelser og verdiskapning.

Stor takk derfor til de næringsaktørene som støtter og gjør Borealis og Finnmarksløpet mulig, i tillegg til de offentlige ressursene.

Men aller mest vil jeg takke alle dere som gjør dette mulig, nemlig de frivillige. De er utallige og mange, og uten dere – ikke noe kulturliv.

For dette er et kjennemerke ved det norske samfunnet: Vi stiller opp, blir med, deltar, gir av oss selv, og får mye – mer – igjen.

Til slutt – kjære alle,

Vi lever i en urolig tid. Krigen i Ukraina fyller våre skjermer. Vi er rystet over krigen.

Det aller meste av vårt samarbeid med Russland er derfor satt på pause.

Og det merkes jo spesielt her i nord. For dere har i årtier, i århundrer, hatt nær og naturlig kontakt med venner, kolleger, kunder og samarbeidspartnere på russisk side av grensen, innen handel, utdanning og kultur.

Men jeg vil si dette: Kontaktene, samarbeidet vi har med Russland, er ikke brutt, de er lagt på is. Dette er et samarbeid jeg har brent for lenge i mitt liv.

Vi bør derfor gjenoppta samarbeid, reiser og utveksling en gang i fremtiden med Russland. Det vil komme en ny tid. Jeg vet ikke når, men den tid kommer. Russland er vårt naboland, og det er lederskapet i Moskva vi holder ansvarlig. Vi skal gjenoppta samspillet med Russland en dag.

Og vi skal vise det russiske folk respekt, de russerne som bor i Norge skal vi ta godt vare på, som alle andre folk.

Vi velger ikke vår geografi. Vi lever og trives her i nord.

Herved erklærer jeg Borealis vinterfestival og Finnmarksløpet som i år er et verdensmesterskap, for åpnet! Takk for meg! Og: Happy Trails!