Statsministerens innledning på pressekonferanse om skyting i Oslo

Kjære alle sammen. Denne dagen skulle vi feire kjærligheten. Vi skulle farge gatene med regnbuens farger. Vi skulle vise frem vårt fellesskap og vår frihet. I stedet er vi fylt av sorg.

Statsminister Jonas Gahr Støre foran en blå pressevegg med riksløven og Statsministerens kontor-tekst på tre språk.
Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Pedersen / NTB

Igjen er Norge rammet av et brutalt angrep mot uskyldige mennesker.

Da gjerningsmannen begynte å skyte, forandret verden seg fra lykke, latter og kjærlighet til hat, kuler og drap.

Våre tanker går til de som i natt mistet en de elsker.

Til de som er skadet. 

Til alle som opplevde angrepet, og alle som i dag er redde og føler seg utsatte. 

 

To mennesker ble skutt og drept i angrepet. 21 mennesker er skadet, ti av dem alvorlig. 

Gjerningsmannen ble pågrepet etter kort tid, også takket være sivile som sammen med politiet gjorde en heroisk innsats for å få kontroll på ham.  

Regjeringens sikkerhetsutvalg har vært samlet i dag og blitt orientert om situasjonen. 

Politiet har satt inn alle tilgjengelige ressurser og jobber nå intenst med etterforskning.

PST har hevet trusselnivået til nivå 5, det øverste nivået. Det gjøres fordi vi står i en uavklart situasjon. Beskjeden til oss alle er å leve mest mulig normalt, være årvåkne og følge politiets råd. Dette vil justisministeren si mer om.

Vi vet ikke hva som drev gjerningsmannen til å skyte mot uskyldige mennesker. 
Hvorfor han valgte seg det stedet og den kvelden han gjorde. 
Men vi vet at han tilhører et islamistisk miljø, og at han drepte, skadet og skapte frykt.

Og selv om vi ikke vet om det skeive miljøet var målet, er det skeive miljøet uansett ofre. Og jeg vet at mange er redde, fortvilte og rasende. Til dere vil jeg si: 

Vi deler fortvilelsen. Vi står sammen. Hele det norske fellesskapet ble truffet av skuddene i natt. 
Vi skal sammen fortsette kampen for retten til å elske den man vil, og være den man er. Og vi skal sammen slå ring om demokratiet og ytringsfriheten og slå tilbake mot kreftene som forsøker å splitte oss med ekstremisme og vold.

Det ble ingen parade i dag. I stedet skal vi ta vare på hverandre. Omfavne dem som er rammet og strekke ut en hånd til dem som har det vanskelig. 

Så er det også viktig for meg å understreke at dersom dette er islamistisk terror, vil mange muslimer føle seg utsatt i dag og tiden fremover. Og jeg vet at også mange muslimer er redde og fortvilte. Da er det vårt felles ansvar å gjøre det tydelig at ingen andre enn den eller de som sto bak angrepet, er ansvarlige for det.  

La det ikke herske noen tvil: Vi er ett fellesskap. Et mangfoldig og sterkt fellesskap. Vi vil aldri vil la oss true til taushet, skremmes fra gatene eller gi opp våre verdier. 

Denne dagen skulle vi feire kjærligheten. Vi skulle farge gatene med regnbuens farger. Vi skulle vise frem vårt fellesskap og vår frihet. I stedet er vi fylt av sorg. Og igjen er Norge rammet av et brutalt angrep mot uskyldige mennesker. La oss slå ring om verdiene. La oss være det sterke fellesskap vi kan være stolte av. 

Så gir jeg ordet til justisministeren.