Støre møter Niinistö og Stoltenberg i Finland

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Nordisk forsvarssamarbeid og sikkerhet står på dagsordenen når statsminister Jonas Gahr Støre møter Finlands president Sauli Niinistö og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Finland.

Statsminister Jonas Gahr Støre møter Finlands president Sauli Niinistö og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Finland.
Statsminister Jonas Gahr Støre møter Finlands president Sauli Niinistö og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Finland. Foto: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia.

De tre er samlet for det tradisjonsrike arrangementet Kultaranta Talks som Finlands president arrangerer. I år er overskriften på arrangementet «Responsible, strong and stable Nordic region».

– Norge støtter helhjertet Finland og Sveriges ønske om å bli medlem i Nato. Det vil bli starten på en ny epoke i det nordiske forsvarssamarbeidet. Vår felles kapasitet vil bli viktig for Nato, og for sikkerheten i Norden, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

De nordiske landene har samarbeidet tett i mange år, men for første gang vil landene også få en gjensidig forpliktelse til å bistå hverandre i krise og krig.

– Det tette nordiske samarbeidet vil få enda en bærebjelke med finsk og svensk NATO-medlemskap. Vi har sammenfallende vurderinger av utviklingen i våre nærområder og hvilke virkemidler som er viktige for å trygge befolkningen i Norden. Medlemskapet åpner derfor opp for et tettere samarbeid på en rekke om råder. I tillegg er våre samfunn kjennetegnet at høy tillit og en høyt utdannet befolkning, og vi har felles verdier. Alt ligger til rette for å styrke det nordiske samarbeidet ytterligere, sier Støre.