Storslagen markering av Bodø som europeisk kulturhovedstad

Statsminister Jonas Gahr Støre deltok i folkefesten for Bodø som europeisk kulturhovedstad, et arrangement som var truet av ekstremværet Ingunn og nye uvær i vente. Men under det storslagne åpningsshowet i Bodø havn var det oppholdsvær og tilnærmet vindstille.

Åpningsshow for Bodø som europeisk kulturhovedstad.
Med lyseffekter, sang, musikk og dans på en utendørs flytende scene markerte Bodø at byen er europeisk kulturhovedstad i 2024. Foto: David André Engmo/Bodø2024

Utendørsshowet fant sted på en flytende scene som mirakuløst nok ikke var blitt skadet av orkanen. Opptil  20.000 bodøværinger og tilreisende, deriblant dronningen og statsministeren, fikk se en forestilling om nordlendingens kultur og historie med spektakulære lys- og lydeffekter.

Dronning Sonja og flere gjester ser på åpningsshow fra balkong i Bodø.
Dronning Sonja, statsministeren og flere andre gjester ble imponert over åpningsshowet i Bodø havn. Foto: David André Engmo/Bodø2024

Bodø har fått status som europeisk kulturhovedstad etter å ha blitt utpekt av EUs kulturministre. En kulturhovedstad skal knytte Europas befolkning tettere sammen og vise frem mangfoldet i sin europeiske kultur. I Bodø blir det over 1000 arrangementer i løpet av året, med alt fra samisk uke, konserter, teater, dans, utstillinger til film- og litteraturarrangementer.

Skape tilknytning

Tidligere på dagen talte statsministeren på et åpningsarrangement i Stormen Konserthus, etter at dronning Sonja hadde erklært Bodø 2024 for åpnet.

- I dag er vi samlet i Bodø, og vi er stolte av Bodø, den første europeiske kulturhovedstaden nord for polarsirkelen. Kultur er å skape tilknytning til hverandre, til andre i vårt land og til andre nasjoner, sa statsminister Jonas Gahr Støre i talen.

Samisk perspektiv

Statsministeren hilser på samisk koordinator for Bodø 2024.
Statsminister Jonas Gahr Støre ble møtt av samisk koordinator for Bodø 2024, Maria Hernes Bær. Foto: SMK

Det samiske perspektivet sto sterkt under hele åpningsarrangementet. Bodø 2024 har egen samisk koordinator, Maria Hernes Bær. Statsministeren og kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery hadde en samtale med henne og to fra kulturfestivalen Márkomeannu, Ane Margrethe Ugelvik og Anna Hagland, på den samiske møteplassen i Glasshuset i Bodø sentrum. De fortalte om hvor viktig samiske kulturarrangementer har vært for deres egen samiske identitet.

Kulturministeren og statsministeren i samtale med tre samiske kulturarrangører.
Statsminister Jonas Gahr Støre og kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery i samtale om det samiske perspektivet under Bodø 2024. Fra venstre Anna Hagland, Ane Margrethe Ugelvik og Maria Hernes Bær. Foto: SMK

-Det er fint at den samiske kulturen er en så integrert del av Bodø som europeisk kulturhovedstad. Det blir lagt merke til av mange som kommer utenfra. Samisk kultur preger kulturlivet i nord, og vi har som fellesskap mye å lære av det samiske folks historie og kulturarv, sier statsministeren.