Styrker klima og miljø i årets jordbruksavtale

Årets jordbruksavtale sikrer 310 millioner kroner til ordninger med klima- og miljøeffekt.

– Det haster med å kutte utslipp, og alle bransjer og næringer må bidra. Jordbruket er godt i gang med å kutte utslipp, og i årets jordbruksoppgjør styrker vi dette arbeidet, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Staten og Norges Bondelag ble i dag enige om årets jordbruksoppgjør.

Jordbruk står for omtrent 9,5 prosent av Norges klimagassutslipp. I 2019 inngikk staten og jordbruket en klimaavtale. Målet er å redusere utslipp og øke opptak av karbon fra jordbruket fram mot 2030. De konkrete tiltakene kommer i de årlige jordbruksoppgjørene.

I årets avtale er det satt av 310 millioner kroner ekstra til ordninger som bidrar til klima- og miljøtiltak. I tillegg er det lagt en plan for økte utslippskutt fra jordbruket frem mot 2030.

– Norske bønder forvalter områder med store naturverdier. Tiltakene vi har landet sammen med jordbruket i årets avtale legger til rette for en rekke viktige miljø- og kulturmiljøtiltak og større utslippskutt fra jordbruket i tiden fremover, sier Bjelland Eriksen.

Regjeringen øker støtten til ordninger med klima- og miljøeffekt med 3 prosent. Pengene skal gå til en rekke formål, som miljøvennlig spredning av gjødsel, klimarådgivning, gjenåpning av bekker som har vært lukket og soner for bier og andre pollinerende insekter.

Dette er noen av tiltakene:

  • 40 millioner kroner til målretta klima- og miljøtiltak over regionale miljøprogram i jordbruket. Ordningen bidrar både til mindre utslipp til luft og vann, og til natur og kulturmiljø.
  • 10 millioner kroner ekstra til spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL-ordningen), med vekt på tiltak for å bedre tilstanden i Oslofjorden.
  • 7 millioner kroner i økt støtte til å levere husdyrgjødsel til biogass.
  • 27 millioner kroner til klimarådgivning for bønder
  • 7 millioner kroner til en ny nasjonal tilskuddsordning til setre med melkeproduksjon, 9 millioner kroner til tiltak i beiteområder og 1 million ekstra til fjellandbruket.
  • 1 millioner kroner til verdensarvområdet Røros bergstad og Circumferensen
  • For å nå målet om 10 prosent økologisk jordbruksareal innen 2032 øker tilskuddene til økologisk korn, melk og grønt. I tillegg blir det satt av 2 millioner kroner til Landbrukets økoløft.

Ny tilskuddsordning til seterdrift

Seterkultur ble i desember i fjor ført opp på UNESCOs liste over immateriell kulturarv. Dette er levende tradisjoner og tradisjonell kunnskap som blir overført mellom folk. Seterdrift har i generasjoner påvirket landskapet og bidrar til å holde det åpent. I jordbruksoppgjøret blir det opprettet en ny tilskuddsordning til setre med melkeproduksjon. Målet med ordningen er å sikre langsiktig og bærekraftig seterdrift gjennom å støtte nødvendig oppgradering og modernisering

FAKTA

Jordbruksoppgjøret

  • Jordbruksoppgjøret er årlige forhandlinger mellom staten og jordbrukets organisasjoner.
  • Det er to organisasjoner, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag, som opptrer i fellesskap som forhandlingspart for jordbruket. 
  • Partene forhandler om tilskudd, priser og regler som gjelder for landbruket det neste året.