Norge og Indonesia i felles havløft:

Styrker samarbeidet for bærekraftige hav

Norge og Indonesia markerer styrket samarbeid om havspørsmål under FNs havkonferanse i Nice. Den nyopprettede havdialogen vil være en viktig arena for å fremme blant annet havbaserte klimaløsninger, bærekraftig havforvaltning og tiltak mot marin forsøpling.

Utviklingsminister Åsmund Aukrust, Indonesias fiskeriminister Sakti Wahyu Trenggono og Indonesias viseutenriksminister Arif Havas Oegroseno var blant innlederne da Norge og Indonesia markerte styrket samarbeid om bærekraftig havforvaltning under FNs havkonferanse i Nice.

Arrangementet fant sted på seilskipet Statsraad Lehmkuhl og samlet ledende aktører og beslutningstakere fra flere land for å diskutere felles innsats for en mer bærekraftig og integrert havforvaltning.

– Indonesia er en betydelig havnasjon og en viktig samarbeidspartner for Norge i arbeidet med å sikre bærekraftig havforvaltning, sier utviklingsminister Åsmund Aukrust. Indonesias havområder er blant de mest mangfoldige i verden, med korallrev, mangroveskoger og fiskebestander som er viktige for både miljøet og lokal økonomi. Internasjonalt samarbeid er et sentralt bidrag for å bevare disse verdifulle økosystemene, sier Aukrust.

Norge og Indonesia øker intensiteten i havsamarbeidet

Norge og Indonesia har i flere år hatt et utstrakt havsamarbeid.  Vi jobber sammen om alt fra fiskeri og bærekraftig forvaltning til å bekjempe marin forsøpling og fremme grønn skipsfart. Tidligere i år ble Norge og Indonesia enige om å starte en bilateral havdialog for å styrke samarbeidet enda mer.

– Havdialogen med Indonesia gir oss mulighet til å jobbe mer strategisk og koordinert med spørsmål av stor betydning for verdens hav, sier Aukrust.  

Bærekraft og kunnskapsbasert tilnærming som kjerne i samarbeidet

Både Norge og Indonesia er medlemmer av Det internasjonale høynivåpanelet som jobber for å gjøre havet sunnere og samtidig sette fokus på sammenhengen mellom havets miljøtilstand og økonomisk utvikling. Medlemslandene har forpliktet seg til bærekraftig forvaltning av 100 prosent av sine hav- og kystområder innen 2025.

Norad har siden 2022 hatt et samarbeid med Det indonesiske fiskeridepartementet gjennom programmet Hav for utvikling. Det legger rammene for et langsiktig, bilateralt samarbeid om bærekraftig og integrert forvaltning av hav- og kystsoner. Havregnskap er kjernen i dette samarbeidet, og kunnskapsinstitusjoner på begge sider er aktivt involvert.