Tildeling av Medaljen for edel dåd

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Jacob Opheim er post mortem tildelt medaljen for edel dåd for sin redningsinnsats da en ung gutt falt i vannet ved Sandve havn 7. november 2021. Opheim sørget for at guttens liv ikke gitt tapt før ytterligere hjelp ankom.

Jacob Opheim var ved Sandve havn ved en tilfeldighet da en mindreårig gutt havnet i vannet utenfor Karmøy. Med fare for eget liv tok Opheim seg ut i vannet for å redde gutten. Til tross for de krevende forholdene klarte han å holde gutten over vannet tilstrekkelig lenge til at guttens liv ikke gikk tapt før ytterligere hjelp ankom, og gutten ble reddet. Som følge av sin innsats i redningen mistet Opheim sitt eget liv få dager senere.

- Jacob Opheims heltedåd bidro til å redde et liv. Situasjonen for de involverte var dramatisk, og Opheim utviste et enormt mot. Han endte dessverre opp med å gi sitt eget liv, og hans familie har mistet det umistelige. Vi er alle dypt berørt av det tragiske utfallet dette fikk, og mine tanker går til de etterlatte. Med denne medaljen vil vi hedre Jacob Opheim, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Tildelingen skjedde i statsråd 4. februar. Jacob Opheim er post mortem tildelt medaljen for edel dåd i sølv. Medaljen for edel dåd i sølv er en høythengende utmerkelse, og er rangert som nr. 14 av de norske dekorasjoner.