Nyheter

To nye førstegangs deponeringer til Svalbard Globale frøhvelv

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Frø fra genbanker i Serbia og Latvia var blant de 14 011 frøprøvene som ble brakt inn i frøhvelvet på Svalbard denne uken.

Representanter fra de to genbankene deltok ved deponeringen og fikk overrakt sertifikater signert av landbruks- og matminister Sandra Borch, som en anerkjennelse av de to institusjonenes førstegangs deponering.

Representanter fra den latviske delegasjonen med sin første frødeponering til Svalbard Globale frøhvelv, sammen med staben fra NordGen og Geir Dalholt fra landbruks- og matdepartementet (til høyre).
Representanter fra den latviske delegasjonen med sin første frødeponering til Svalbard Globale frøhvelv, sammen med staben fra NordGen og Geir Dalholt fra Landbruks- og matdepartementet (til høyre). Foto: NordGen

50 bokser med frøprøver fra 12 depositører ble denne uken fraktet inn i frøhvelvet på Svalbard. Boksene inneholdt et stort mangfold av frø fra korn, mais, urter, krydderplanter og flere frøprøver av afrikanske fôrplanter.

Med deponeringene fra Serbia og Latvia er det nå 89 institusjoner fra hele verden som har valgt å lagre sikkerhetskopier av sine frøsamlinger i permafrosten på Svalbard. Totalt er det nå 1 125 416 frøprøver som er lagret i Svalbard Globale frøhvelv. Den neste deponeringen skal etter planen finne sted i februar 2022.

Draga Petrovic, Serbias ambassadør til Norge, mottar sertifikatet signert av den norsk landbruks- og matminister Sandra Borch.
Draga Petrovic, Serbias ambassadør til Norge, mottar sertifikatet signert av den norsk landbruks- og matminister Sandra Borch. Foto: NordGen

Disse institusjonene bidro denne uken  med deponeringer:

 • Latvia: LMVI 'Silava', Genetic Resource Center.
 • Serbia: Institute of Field and Vegetable Crops, IFVCNS.
 • United Kingdom: John Innes Center
 • Kenya:  World Agroforestry, ICRAF.
 • Austria: Austrian Agency for Health and Food Safety, AGES,.
 • Kenya/Ethiopia: The International Livestock Research Institute, ILRI.
 • Mexico: International Wheat and Maize Improvement Center, CIMMYT
 • Peru: International Potato Center, CIP.
 • Botswana: SADC Plant Genetic Resource Center, SPGRC
 • South Korea; Rural Development Administration, RDA, .
 • Poland: National Center for Plant Genetic Resources, IHAR.
 • Thailand: National Rice Seed Storage Laboratory for Genetic Resources, NRSSL.
50 bokser med frøprøver fra 12 depositører ble denne uken fraktet inn i frøhvelvet på Svalbard for sikkerhetslagring.
50 bokser med frøprøver fra 12 depositører ble denne uken fraktet inn i frøhvelvet på Svalbard for sikkerhetslagring. Foto: NordGen

Frøportalen til NordGen er det en oppdatert oversikt over alle frø som er deponert i Svalbard Globale frøhvelv. 

Svalbard Globale frøhvelv er etablert og finansiert av den norske stat. Landbruks- og matdepartement samarbeider med Nordisk genressursenter, og Global Crop Diversity Trust om driften, og mottar veiledning fra et eget internasjonalt råd som er opprettet for frøhvelvet.