Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norges hovedsaker når verden samles i FN

Verdens ledere møtes i FNs hovedkvarter i New York fra 19. september. – FNs generalforsamling er en unik arena. Jeg ser frem til å fremme internasjonalt samarbeid og norske interesser på verdens største møteplass, sier statsminister Erna Solberg.

Statsministeren leder Norges delegasjon til FNs 71. generalforsamling. Det overordnede temaet er gjennomføring av de globale bærekraftsmålene mot fattigdom, som verden ble enige om i fjor. For å nå disse målene trengs internasjonalt engasjement på en rekke områder. Norge vil være aktivt engasjert i å finne løsninger på utfordringer som flyktning- og migrasjonskrisen, voldelig ekstremisme, ungdomsarbeidsledighet, spredning av smittsomme sykdommer og skadelige klimaendringer. Forvaltning av havets ressurser, arbeidet for kvinners rettigheter og ikke minst utdanning er andre viktige saker for Norge.

- Over to milliarder mennesker lever i fattigdom. Verden har ikke noe valg, vi er nødt til å prioritere bedre utdanning for nye generasjoner. Utdanning er den smarteste investeringen for å sikre at verdens utvikling går i riktig retning. Vi trenger kunnskapsrike samfunn for å løse fremtidens utfordringer knyttet til klima, konflikter, arbeidsløshet og migrasjon, sier statsminister Solberg.

Statsministeren er med-leder i FNs pådrivergruppe for de globale bærekraftsmålene som ble vedtatt i fjor. Hun er også initiativtaker til den globale utdanningskommisjonen, som 18. september skal overlevere en rapport med anbefalinger til FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

- Verden har opplevd en enorm sosial og økonomisk utvikling siden FN ble dannet. Men per i dag er også den internasjonale situasjonen preget av uforutsigbarhet og ustabilitet, og menneskerettighetene er mange steder under økende press. Derfor trenger vårt globale samfunn et sterkt og relevant FN som har evne til å håndtere våre felles utfordringer, sier Solberg.

Med i delegasjonen er utenriksminister Børge Brende, helse- og omsorgsminister Bent Høie, miljø- og klimaminister Vidar Helgesen og innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Representanter for sivilsamfunn og to ungdomsdelegater vil også delta i den norske delegasjonen under åpningen av FNs generalforsamling.

Delegasjonsmedlemmene skal delta på en rekke møter og arrangement om hvordan verdenssamfunnet kan bidra til at tiår med fremgang for demokrati, menneskerettigheter, utvikling og internasjonalt samarbeid ikke drives tilbake. Utenriksministeren skal legge frem anbefalinger om hvilken rolle FN bør ha i fremtiden.

Høynivåuken under FNs 71. generalforsamling innledes med toppmøtet om migrasjon 19. september, der både Solberg og Listhaug deltar. Generaldebatten starter 20. september og varer fram til 29. september.

Norge er hovedarrangør av fire arrangementer:

  • Statsministeren er vert for et møte om kvinners arbeid mot og forebygging av voldelig ekstremisme.
  • Statsministeren er vert for et møte om bærekraftige hav og «den blå økonomien».
  • Utenriksministeren er vert for et arrangement om minerydding i Colombia, sammen med USAs utenriksminister John Kerry.
  • Utenriksministeren leder Trygve Lie-symposiet der Norge skal legge frem anbefalinger til FNs neste generalsekretær.

For mer informasjon, se hovedinstruksen om Norges arbeid i FNs 71. generalforsamling.  Nyheter og dagsrapporter fra høynivåuken vil bli fortløpende publisert på www.regjeringen.no. I tillegg kan man følge med på den norske FN-delegasjonens hjemmeside og twitter: @Utenriksdept, @NorwayMFA @NorwayUN #UNGA.

Til toppen