Ungdomsbedriften Godt i glass har vunnet Jord-fjord-bord prisen

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Ungdomsbedriften Godt i glass UB fra Karmsund vgs jobber for å redusere matsvinn ved å lage marmelade av frukt og grønnsaker som ellers ville bli avfall. Nylig vant de Jord-fjord-bord prisen under Ungt Entreprenørskaps Norgesmesterskap i ungdomsbedrift.

– Matsvinn er et stort problem som både har miljømessige, økonomiske og sosiale konsekvenser. Jeg er imponert over hvordan ungdomsbedriften Godt i glass UB tar grep for å redusere matsvinn samtidig som de gjør en gammel mattradisjon som å lage marmelade innovativt og kult, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Redusere matsvinn

I 2020 ble det kastet omtrent 86 kilo spiselig mat per innbygger i Norge. Godt i glass UB har som mål å redusere matsvinn, og jobber aktivt for å lage innovative, spennende og smakfulle marmelader av frukt og grønnsaker som ellers skal bli avfall. Resultatet blir smaksrike marmelader av tomat, løk, chili, eple, gulrot og gresskar. Ungdomsbedriften tenker bærekraft i alle ledd av virksomheten.

«Kunnskapsrike, sjarmerende og svært engasjerte»

Juryens begrunnelse: 1. plassen går til en gruppe elever som imponerte hele juryen. Ordet bærekraft går igjen i hele bedriftens profil og verdikjede. De har samarbeidet godt med næringslivet og de scorer høyt på potensialet for å skape verdier i fremtiden. Elevene gjør en stor innsats for å redusere matsvinn ved å lage fantastiske og varierte produkter av råvarer som ellers ville blitt kastet. Gruppen fremstod både som kunnskapsrike, sjarmerende og svært engasjerte.

Høyt nivå på årets ungdomsbedrifter

Jord-fjord-bord prisen er for ungdomsbedrifter fra utdanningsprogrammene Naturbruk og Restaurant- og matfag. Juryen vurderer deltagerne etter hvor nyskapende produkter er, behov og potensial for verdiskaping, bærekraft sammenlignet med andre varer i markedet, samarbeid med arbeids- og næringsliv, og hvordan ungdomsbedriften ivaretar HMS for seg selv og kunder. Totalt 11 ungdomsbedrifter deltok.

Klø-kost for kalver

Andreplassen gikk til Gardsprodukter UB som har laget en klø-kost for kalver. Kuer liker å leke og kose med kløkoster og -maskiner. Dette øker deres tilfredshet og velferd. Kalver blir imidlertid ofte oversett når det gjelder slike velferdsprodukter. Gardsprodukter UB har derfor utviklet et praktisk, rimelig og slitesterk produkt som er tilpasset kalvene. Juryen ga ungdomsbedriften et ekstra pluss for å ha tatt behovet til de yngste i fjøset på alvor.

Hamburgere av hvalkjøtt

Tredjeplassen gikk til Kvalmaten UB som har utviklet hamburgere av hvalkjøtt. Hvalkjøtt er en rik kilde til protein, jern, vitaminer og Omega-3 fettsyrer. Videre er det en bærekraftig ressurs som kan bidra til å redusere klimagassutslipp ved å delvis erstatte andre produkt. Til tross for dette er det få i Norge som spiser hval, og under halvparten av den årlige kvoten på vågehval utnyttes hvert år. Juryen ga dem et pluss for å ha stort fokus på HMS både for seg selv og for kunden.

Juryen

Juryen bestod av Elisabeth Skjegstad (juryleder) fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, Kjetil Hestad fra Sjømatbedriftene, Solveig Lygre fra Baker- og konditorbransjensforening, Helle Bakelland mat blogger i Hellesfoodstory, Tor Johan Burvald-Nyvoll fra Landbruks- og matdepartementet og Marthe Bogstad Mjølkebonde fra Kløfta, Norges Bondelag.