Forsiden

Utbyggingsplan for Verdandefeltet i Norskehavet innlevert

Equinor, på vegne av rettighetshaverne, har i dag levert inn plan for utbygging og drift av Verdandefeltet.

'
Verdande er en havbunnsutbygging som skal knyttes opp til Nornefeltet i Norskehavet. Investeringene er på 4,7 milliarder kroner og utvinnbare reserver er anslått til om lag 36 millioner fat oljeekvivalenter. Foto: Equinor

– Jeg er glad for å motta nye utbyggingsplaner. Det er gjennom nye utbyggingsprosjekter vi kan opprettholde sysselsetting og høy produksjon over tid. Nornefeltet i Norskehavet har vært i drift i 25 år. Utbyggingen av Verdande tar i bruk ledig kapasitet på Nornefeltet og bidrar til verdiskaping og videre lønnsom drift. Nye utbygginger som dette er viktig både for våre allierte i Europa og for olje- og gassmiljøet i Nordland, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Verdande er en havbunnsutbygging som skal knyttes opp til Nornefeltet i Norskehavet. Investeringene er på 4,7 milliarder kroner og utvinnbare reserver er anslått til om lag 36 millioner fat oljeekvivalenter. Rettighetshaverne planlegger produksjonsstart i 2025.

Bakgrunn

Verdandefeltet ligger i utvinningstillatelsene 127, 127 C, 128, 128 D og 128 E der Equinor er operatør (59,3 prosent) og øvrige rettighetshavere er Petoro AS (22,4 prosent), Vår Energi ASA (10,5 prosent.), Aker BP ASA (7 prosent) og PGNiG Upstream Norway AS (0,8 prosent).

Verdandefeltet består av funnene Cape Vulture og Alve Nordøst som ligger rundt 300 kilometer sørvest for Bodø. Funnene ble påvist i henholdsvis 2017 og 2020 og utgjør til sammen om lag 36 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter. 

Verdande ligger rundt 7,5 kilometer nordvest for Norne FPSO og planlegges bygget ut med en 4-slissers bunnramme og tre oljeprodusenter med gassløft som knyttes opp til produksjonsskipet via en ny rørledning. Fra Norne FPSO vil oljen eksporteres med tankskip mens gassen leveres i Åsgard Transportsystem til Kårstø og videre til markedet. Nornefeltet har produsert siden 1997.