Presseinformasjon

Utenriksminister Anniken Huitfeldt til Israel og Palestina 22. og 23. mars

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

– Selv om mye av verdens oppmerksomhet nå er rettet mot den grusomme krigen i Ukraina, vil jeg vise at Norge fortsatt ønsker å ha et sterkt engasjement for å bringe partene til forhandlingsbordet og løse konflikten mellom israelere og palestinere, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Besøket er Anniken Huitfeldts første besøk til Israel og Palestina etter at hun tiltrådte som utenriksminister. På israelsk side vil hun møte utenriksminister Yair Lapid og kontakter som jobber for fred med palestinerne. Hun vil også besøke det offisielle minnestedet for de jødiske ofrene fra holocaust, Yad Vashem. På palestinsk side vil utenriksministeren møte statsminister Mohammed Shtayyeh og finansminister Shukri Bishara.

– Rammebetingelsene for to-statsløsningen blir dårligere for hver dag som går. I møtene vil jeg understreke at det kun er en fremforhandlet to-statsløsning som kan gi bærekraftige fred og selvbestemmelse for begge folk. Jeg vet det kommer til å bli vanskelig, men partene må ta konstruktive skritt for å gjenoppta forhandlingene, sier utenriksministeren.

Utenriksministeren vil også besøke Al Amari flyktningeleir utenfor Rammallah. Leiren, som ble etablert i 1949, drives av FNs organisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA.

– Krigen i Ukraina vil føre til økte matvarepriser som vil ramme flyktninger og andre utsatte grupper hardt. UNRWAs evne til å gi gode tjenester og annen hjelp er viktig for stabiliteten i hele Midtøsten. Regjeringen ønsker å vise solidaritet med flyktningene og har derfor besluttet å øke støtten til UNRWA, sier Anniken Huitfeldt.

Pressekontakt: Kommunikasjonssjef Trude Måseide, mobil +47 95 72 65 10, e-post Trude.Maseide@mfa.no.