Utenriksministerbesøk til Svalbard
Nyhet | Dato: 29.05.2025 | Utenriksdepartementet
Utenriksminister Espen Barth Eide besøkte Ny-Ålesund og Longyearbyen 28.–29. mai, sammen med sin britiske kollega, utenriksminister David Lammy. I Ny-Ålesund fikk de en grundig introduksjon til den norske forskningsstasjonen og mulighet til å observere hvordan de globale klimaendringene påvirker Kongsfjorden.

– Forskningen i Ny-Ålesund spiller en viktig rolle i vår forståelse av klimaendringene. Norge og Storbritannia har et langvarig og solid samarbeid i Arktis, der klimaforskning står sentralt. Derfor er jeg veldig glad for at min gode kollega David Lammy besøker Ny-Ålesund sammen med meg, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
– Regjeringen er opptatt av å legge gode rammer for internasjonalt polarforskningssamarbeid på Svalbard. I denne sammenheng er britisk forskningsinnsats gjennom mer enn femti år i Ny-Ålesund høyt verdsatt. Dette er et godt grunnlag for nye femti år med norsk-britisk polarsamarbeid, sier utenriksministeren.

Klimaendringer på nært hold
Svalbard gir unike muligheter til å studere klimaendringer der de er mest synlige og naturen mest sårbar. Siden 1960-tallet har norske myndigheter lagt til rette for internasjonal polarforskning, blant annet gjennom utviklingen av Ny-Ålesund som en ledende forskningsplattform.
– Ingen steder i verden ser vi konsekvensene av klimaendringene så tydelig som her på Svalbard, og spesielt i Kongsfjorden. Forskningen som foregår i Ny-Ålesund gir viktige bidrag til den globale klima- og miljødebatten, sier Eide.
Ministrene ble ønsket velkommen av Norsk Polarinstitutts direktør, Camilla Brekke, som orienterte om Ny-Ålesund forskningsstasjon, og møtte både norske og britiske forskere som presenterte bredden i den pågående polarforskningen. Et av høydepunktene under besøket var en båttur på Kongsfjorden, hvor de med egne øyne kunne se hvordan breene trekker seg tilbake som følge av global oppvarming. Besøket inkluderte også en arbeidslunsj i den historiske Amundsen-villaen, hvor nordområdespørsmål ble diskutert.

Økende internasjonal interesse for Arktis
Interessen for Arktis har økt betydelig de siste årene, både på grunn av de dramatiske klimaendringene og den sikkerhetspolitiske utviklingen i nordområdene. I Longyearbyen ble de to ministrene ønsket velkommen av Sysselmester Lars Fause.
– I dagens geopolitiske situasjon er det viktig å sikre at våre venner og allierte har en god forståelse for norske prioriteringer på Svalbard og mer generelt i Arktis. Under besøket har vi hatt nyttige og gode samtaler, som reflekterer vårt brede og gode forhold som europeiske venner og allierte, sier Eide.
I tillegg til Ny-Ålesund besøkte ministrene også satelittstasjonen SvalSat og det globale frøhvelvet i Longyearbyen.
