Taler og innlegg

Utenriksministerens appell i anledning Ukrainas nasjonaldag

Kjære alle sammen,

Det er spesielt å delta i et ukrainsk barnetog i dag. Det minner oss om vår egen frihetsdag, 17. mai. Og det er spesielt å stå her foran Stortinget i dag. Vårt symbol på demokrati og selvstendighet.

Tidligere i dag stod statsminister Støre på Sofiaplassen i Kyiv, sammen med president Zelenskyj. For å markere vår støtte til Ukrainas demokrati og selvstendighet.

Vi gleder oss over Ukrainas uavhengighetsdag. Men samtidig sørger vi over de mange liv som har gått tapt siden Russland innledet sin brutale fullskala angrepskrig.

I 547 dager har russiske bomber regnet over Ukraina. 547 dager med lidelse og tap av liv. I 547 dager har familier måttet forlate hjemmene sine og flykte. Men det har også vært 547 dager med solidaritet, mot, samhold og heroisk kamp for frihet og demokrati.   

Jeg vet at alle dere ukrainere har tankene hos de der hjemme i dag. Hos dem som kjemper, og gjør alt de kan for å forsvare Ukraina. Men husk at det gjør dere også!

Se rundt dere. Vi er mange nordmenn som bryr oss. Noen har sagt at vi etter hvert vil glemme Ukraina. At vi ettersom tiden går vil rette fokus andre steder. Og at det ukrainske folk vil bli overlatt til seg selv (som er hva Putin ønsker). Men det vil ikke skje!

For vi har så mange ukrainere blant oss i Norge nå. De minner oss om hva denne krigen handler om.

Så jeg vil takke dere, ukrainere i Norge, for deres innsats. For at dere hver dag minner oss om Ukrainas kamp for frihet og selvstendighet. Deres kamp er også vår kamp.

Vi deler målet om fred i Ukraina. Fred i et selvstendig Ukraina som selv bestemmer over sin egen fremtid.

Kjære alle ukrainere. Etter å ha levd en tid i Norge, har dere kanskje lagt merke til en viktig norsk tradisjon. Vi elsker å flagge. Flagget er vårt symbol på frihet.

Det norske flagget slik det ser ut i dag, ble vedtatt av Stortinget i 1821. Fargene – rødt, hvitt og blått – ble valgt fordi dette var frihetens farger. De samme fargene som i det franske, britiske og amerikanske flagget.    

I dag inkluderer frihetens farger også blått og gult. Og jeg ser det overalt. På biler, på bygninger, på klær, i klasserom og i kontorer.

Sist helg møtte jeg en norsk kvinne som hadde lakket neglene i Ukrainas farger. Gult og blått. Slik skulle hun ha det til krigen var vunnet.

Alle kjenner nå det ukrainske flagget. Det har blitt et symbol på frihetskamp verden over. Og i dag flagges det i gult og blått, ikke bare i Ukraina, men over hele verden.

Ukrainas uavhengighetsdag, 24. august, er nå vår felles frihetsdag.

Gratulerer med nasjonaldagen!

Slava Ukraini!