Uttalelse om dommen mot Myanmars president og Aung San Suu Kyi

– Jeg fordømmer på det sterkeste dommen mot president Win Myint og State Councellor Aung San Suu Kyi. Jeg er svært bekymret for hvordan militærregimet synes å bruke rettssystemet til å kneble politiske motstandere og hvordan dette vil påvirke den allerede alvorlige situasjonen i Myanmar, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

En militærdomstol i Myanmar kom i dag med den første dommen mot de to øverste lederne i Myanmars demokratisk valgte regjering. De to ble dømt til fengsel i fire år. Det er forventet at det vil komme flere dommer. Valget i fjor høst ga NLD et sterkt mandat fra befolkningen i Myanmar til å videreføre arbeidet med reformprosessen.

– Dommen synes å være et forsøk på å utestenge lederskapet i National League for Democracy (NLD) fra det politiske landskapet i Myanmar. Dette er i strid med Aseans fempunktsplan som tar til orde for en dialogprosess med alle parter. Dette er en plan som har bred internasjonal støtte. Jeg gjentar den sterke oppfordringen om å løslate president Win Myint og State Councellor Aung San Suu Kyi, alle politiske fanger og andre som har blitt vilkårlig fengslet siden kuppet 1. februar.

– Vi gjentar oppfordringen til ledelsen i militær om å opprettholde demokratiske institusjoner og prosesser, unngå vold og fullt ut respektere menneskerettighetene, og rettstatsstyre. Vi oppfordrer også det militære lederskapet til å delta i en inkluderende dialog og å gjenoppta den demokratiske overgangsprosessen, sier utenriksministeren.